Andalusië

Een vakantie naar Andalusië laat je een prachtige regio vol geschiedenis, cultuur, kunst en tradities zien. De indrukwekkende stranden en buitengewone natuurparken gaan perfect samen met de imposante bergen en charmante steden. Als je aan het echte Spanje denkt, denk je eigenlijk aan Andalusië. Het wordt ook wel het échte Spanje genoemd, met haar passionele flamenco muziek en dames gekleed in mooie jurken met wapperende waaiers. Maar ook stierenvechten, fiëstas, siëstas, tapas en natuurlijk zon, zee en hagelwitte stranden maken dit gebied zo bijzonder.

Maar dit is nog niet alles dat Andalusië te bieden heeft. Het is een regio vol geschiedenis, cultuur, kunst en tradities. Dit, samen met de indrukwekkende natuurparken, mooie witte dorpjes, historische steden en de aardige mensen zorgen voor een perfecte vakantie naar Andalusië.

Flamencodanseres in Andalusi

Locatie

Andalusië  ligt in het zuiden van Spanje aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan en het is de op één na grootste regio van Spanje. De regio is ruim twee keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 9 miljoen inwoners.

Locatie van Andalusie op de kaart

Andalusië is onderverdeeld in 8 provincies en deze zijn allemaal vernoemd naar hun hoofdstad. De provincies zijn Granada, Sevilla, Cordoba, Cadiz, Almeria, Jaen, Huelva en Malaga. De hoofdstad van Andalusië is Sevilla. De belangrijkste luchthavens zijn die van Malaga en Sevilla. De meeste bezoekers kiezen het vliegveld van Malaga als aankomstpunt voor hun vakantie naar Andalusië.

Klimaat

Door de zuidelijke ligging van Andalusië heeft het warme zomers aan de costas en kan het zeer warm worden in het binnenland. De temperaturen kunnen daar zelfs tot ver in de 40 graden oplopen, met name in en rond de stad Sevilla. De winters zijn aan de kust mild en dit seizoen is daardoor erg geliefd bij overwinteraars. Het badplaatsje Torrox is zelfs uitgeroepen tot dorp met het ¨beste klimaat van Europa¨, omdat de temperatuur daar gemiddeld 18 graden is. Er zijn delen van Andalusië waar het koud wordt vriest in de winter, zoals in de Sierra Nevada en nog enkele delen in het binnenland.

Burriana strand bij Nerja

Moorse invloed

Doordat de Moren in 711 naar het Iberisch schiereiland kwamen en daar eeuwenlang heersten, zie je nu nog de Moorse invloed terug in de bouwstijlen. De Mezquita in Cordoba, La Giralda, de minaret van de kathedraal, het Alcazar, een Moors paleis en La Torre de Oro (Gouden toren) in Sevilla bijvoorbeeld. Met als hoogtepunt het Alhambra in Granada, dat nu bekend staat als hét meesterwerk uit de Moorse architectuur.  In 1492 namen de Katholieke Koningen het laatste Moorse bolwerk – het Rijk van Granada – in en werden de Moren en Moriscos (Moslims bekeerd tot het Christendom) verdreven uit Spanje.

Alhambra Granada

 

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

Booking.com
ReizenReizen

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Deze handige inzoombare Google Maps-kaart van heel Andalusië is superhandig ter inspiratie voor je vakantie of stedentrip!

Vlucht vertraagd?