Patiofestival van Cordoba

Pracht, praal en bloemenzee in Cordoba

Update 2/10/2020

Dit jaar is i.v.m. Covid-19 het Patiofestival in het voorjaar afgelast, en vieren we het van 8 t/m 18 oktober 2020. Er is geen betere periode om Cordoba te bezoeken dan tijdens het Patiofestival van Cordoba. De eerste twee weken van de maand mei openen ongeveer 50 inwoners van de binnenstad de cancelas (= smeedijzeren hekken) van hun patio voor bezoekers. Een uitstekende gelegenheid om eens kijkje te nemen hoe het dagelijks leven achter deze hekken eruit ziet. De rest van het jaar blijven de poorten namelijk gesloten en kun je alleen door de spijlen een glimp werpen op de jasmijn, palmen en vijvers.

Patio´s in Cordoba

Patios van Cordoba

De patio´s zijn binnenplaatsen van de gebouwen die rondom La Mezquita in de oude binnenstad van Cordoba staan. De patio´s zijn ontstaan uit pure noodzaak: ze moesten verkoeling bieden tijdens de lange, hete zomers. De eigenaren vinden het heerlijk om op warme zomeravonden in de koele patio te zitten om met hun buren te kletsen. Het kwetteren van vogels, het geluid van kabbelend water in de fontein en de geur van bloemen doet je bijna vergeten dat je midden in een drukke stad bent.

Rond dit festival kan het druk worden in de stad en natuurlijk ook in de accommodaties.
Leuke logeeradresjes zijn het 2 sterren hotel San Miguel, het luxe bed & breakfast (met zwembadje) Patio del Posadero of hotel Rivera.

Patiofestival van Cordoba

Het Patiofestival van Cordoba is een traditie die in 1918 is begonnen. Tijdens de Spaanse burgeroorlog is deze onderbroken maar na drie jaar werd de draad weer opgepakt. Dit jaar in 2020 wordt het Fiesta del Patios de Cordoba van 8 tot 18 oktober gehouden, met een wedstrijd tussen de patio-eigenaren in de verschillende barrios (= wijken). De winnaars zijn diegene die zijn of haar patio het mooist heeft versierd met bloemen, planten, boompjes en andere decoratie.

Patios de Cordoba

Van heinde en verre komen mensen naar het patiofestival van Cordoba om de prachtig versierde patio´s te bewonderen. En natuurlijk te beoordelen welke zíj de mooiste vinden. Wij vinden de patio´s van Cordoba prachtig. Dat vond UNESCO ook want sinds 2012 staan de patio´s van Cordoba op de lijst van UNESCO voor Immaterieel Cultureel Werelderfgoed. 


Ieder jaar verandert het totale aantal deelnemende patio’s en de routes. Via het bovenstaande kaartje kun je de aanbevolen routes volgen.

De patio’s zijn iedere dag te bezoeken van 11:00 tot 14:00 uur en van 18:00 tot 22:00 uur. De toegang is gratis, alhoewel een kleine donatie op prijs gesteld wordt.

Is het Patiofestival van Cordoba iets voor jou? Of bezoek je liever La Mezquita en andere monumenten?

Bekijk Cordoba vanaf de fiets! Ons favoriete vervoersmiddel in Cordoba? De fiets! Je ontdekt het centrum in een korte tijd en dat is zeker handig tijdens een korte stedentrip! Het bedrijf Baja Bikes heeft te gekke fietstours onder begeleiding van Nederlandstalige gidsen. Je kunt er ook fietsen huren en op je eigen houtje op verkenning te gaan. Leuk!.

Heb jij zin gekregen in een weekendje in deze bijzondere stad met prachtige bezienswaardigheden? Cordoba heeft een ruime keuze uit hotels, B&B´s en appartementen. Waar kies jij voor?

 

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje