Barbate: Tonijnhoofdstad van Spanje

Tonijn, torpedo’s van de Costa de la Luz

Update 10/1/2020

De badplaats Barbate aan de Costa de la Luz heeft niet alleen twee prachtige goudgele stranden maar is ook nog gezegend met het natuurpark Parque Natural de la Breña y Marismas del Barbate. Deze trekpleisters zorgen voor hordes toeristen tijdens de zomermaanden.

Strand van Barbate Andalusië

De fantastische stranden en het natuurpark zijn niet het enige waar Barbate bekend om staat. Wie in Spanje Barbate zegt, zegt tonijn. En wat voor tonijn! De blauwvintonijn –  atún rojo salvaje zoals het in Andalusië wordt genoemd – is waar het hier allemaal om draait. Deze vis wordt in Barbate en nog enkele kustplaatsen langs de Costa de la Luz in de maanden april, mei en juni op een duurzame manier gevangen, volgens een eeuwenoude manier die ¨la Almadraba¨ heet.

Tonijn kunst in Barbate

Almadraba

La Almadraba is de ingenieuze methode van visvangst die 3000 jaar geleden is uitgevonden door de Feniciërs. Het is de kunst om de netten precies zo te positioneren in de zee waar de tonijn vanuit de Atlantische Oceaan komt en op weg gaat naar het warmere water van de Middellandse Zee. De tonijn wordt door een doolhof van netten geleid totdat ze gevangen zitten in een fuik van netten en omringd zijn door vissersboten.

Bekijk nu de goedkoopste vliegtickets bij World Ticket Center naar Malaga! Bij CarDelMar kun je de prijzen van huurauto’s vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste prijs hebt.Thumb up blauw

Het grote net wordt omhoog gehaald en de vissers springen met veel spectakel in het water om de gigantische tonijnen binnen te halen. Dit is niet ongevaarlijk want de tonijnen zijn soms wel 3 meter lang en wegen soms meer dan 500 kilo! De vangst wordt daarna gesorteerd door ervaren Almadrabavissers.  Alleen de grote vissen worden gehouden voor consumptie, de kleinere vissen worden weer in het water teruggegooid. Op deze manier wordt de visstand op peil gehouden.

De eeuwenoude visserskunst la Almadraba

De natuur heeft deze badplaats nog van een ander ingrediënt voorzien dat van tonijn een fantastisch gerecht maakt: zout. Het zout dat gewonnen wordt in de omliggende zoutvlakten van Parque Natural de la Breña y Marismas, wordt gebruikt om mojama te maken. Dit is door de wind gedroogde tonijn, die in veel restaurants in dunne plakjes gesneden en besprenkeld met goede olijfolie worden geserveerd.

Reserveer een leuk betaalbaar appartement pal aan zee zoals Playa Barbate of AReH. Wil je liever in een hotel logeren kijk dan eens naar Hotel Playa del Carmen. Wil je totale rust? Dan kunnen we je El Palomar de la Breña aanraden, deze gerestaureerde 18e-eeuwse boerderij ligt midden in het eerder genoemde natuurgebied Parque Natural de la Breña.

Buiten de gedroogde tonijn worden er natuurlijk ook andere tonijnspecialiteiten geserveerd, zoals de rauwe sashimi, of kort gebakken – a la plancha – op de hete plaat. Het neusje van de ¨zalm¨, in dit geval van de tonijn,  is het vettige buikstuk dat la ventresca genoemd wordt.

Tonijn gerechten bij El Campero in Barbate

Veel restaurants langs de Costa de la Luz serveren deze heerlijke Almadrabatonijn. In Barbate zijn dit La Bocana, La Traiña en Taberna de Abelardo. Maar de topper onder de restaurants om te genieten van deze specialiteit is restaurant El Campero. Het is een modern restaurant met overdekt terras in het centrum van Barbate en is beroemd in de hele provincie Cadiz  en daarbuiten om zijn uitstekende gerechten op basis van de Almadrabatonijn. Wij kozen voor de Carpaccio de paladar con sorbete de lima y albahaca – Carpaccio van Almadrabatonijn met limoen- en basilicumsorbet – en Salmorejo de maiz con tacos de mojama – Gekoelde maissoep met stukjes gedroogde Almadrabatonijn – die echt zalig waren. Neem wel een goed gevulde portemonnee mee, want het is niet goedkoop.

Dames in flamencojurken in Barbate

Ieder jaar eind april begin mei wordt ter ere van de tonijn de Semana Gastronómica del Atún de Barbate gehouden. Tijdens dit vijf dagen durende gastronomisch feest strijden bars en restaurants om de eer voor de beste Almadrabatonijn-tapa. Er worden casetas (= feesttenten) opgezet waar tot in de kleine uurtjes wordt gedronken, gegeten, gedanst en feestgevierd. Dit jaar zal het feest van 29 april tot en met 3 mei 2020 in Barbate gehouden worden. Ben je een foodie? Dan mag je dit feest zeker niet missen!

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje