Jaén is een minder bekend gedeelte van Andalusië. Het heeft nog geen massatoerisme en het ligt wat verborgen in het binnenland. De provincie Jaén is een grote producent van olijfolie en neemt 20% wereldwijd voor haar rekening. Overal rond de stad Jaén staan olijfboomgaarden en bedrijven die iets te maken hebben met de verwerking van olijven. De bekendste bezienswaardigheden van de stad zijn de Catedral de la Asunción van de renaissance architect Andrés de Vandelvira uit de 15e eeuw, het Arabische badhuis dat onder het Palacio de Villardompardo ligt en het hoger gelegen fort Castillo de Santa Catalina.

Jaen Kathedraal in Andalusië

Locatie

De provincie Jaén ligt in het binnenland  van Andalusië en grenst aan de provincie Ciudad Real in het noorden, Albacete in het oosten, Granada in het zuiden en Cordoba in het westen.

Geschiedenis

De provincie Jaén heeft een belangrijke historische gespeeld sinds de oudheid. Dit zie je terug in de oude ruïnes die dateren uit de tijd van de Fenicische, Griekse en Carthaagse beschavingen. De De Romeinen plantten olijfbomen. Na het persen werde de olie naar Rome verscheept. Later breidden de Moren de olijfteelt uit over het Iberisch schiereiland.

Olijfbomen in Jaen, Andalusië

Landschap

Behalve een golvende zee van zestig miljoen olijfbomen, bezit Jaen een groter oppervlak van beschermde natuurgebieden dan enige andere provincie in Spanje, waaronder vier natuurparken. Hier vind je ook het grootste natuurreservaat van Spanje; het fantastisch mooie: Parque Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y las Villas. De renaissancesteden Baeza en Ubeda zijn juweeltjes die je niet mag missen. De historische monumenten van beiden steden staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Ubeda kerk in Andalusië

Gastronomie

Olijfolie is natuurlijk “koning” en wordt in ieder gerecht verwerkt. Stoofschotels met bonen en en wild is een favoriet, alsook rijstgerechten als “arroz caldozo”. Vis, met name forel is ook populair.

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

Booking.com
ReizenReizen

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Deze handige inzoombare Google Maps-kaart van heel Andalusië is superhandig ter inspiratie voor je vakantie of stedentrip!

Vlucht vertraagd?