Jaen is een minder bekend gedeelte van Andalusië. Het heeft nog geen massatoerisme en het ligt wat verborgen in het binnenland. De provincie Jaén is een grote producent van olijfolie en neemt 20 procent wereldwijd voor haar rekening.

Overal rond de stad Jaén staan olijfboomgaarden en bedrijven die iets te maken hebben met de verwerking van olijven. De bekendste bezienswaardigheden van de stad zijn de Catedral de la Asunción van de renaissance architect Andrés de Vandelvira uit de 15e eeuw, het Arabische badhuis dat onder het Palacio de Villardompardo ligt en het hoger gelegen fort Castillo de Santa Catalina.

Jaen Kathedraal in Andalusië

Locatie

De provincie Jaén ligt in het binnenland  van Andalusië en grenst aan de provincie Ciudad Real in het noorden, Albacete in het oosten, Granada in het zuiden en Cordoba in het westen.

Geschiedenis

De provincie Jaén heeft sinds de oudheid een belangrijke rol gespeeld. Dit zie je terug in de oude ruïnes die dateren uit de tijd van de Fenicische, Griekse en Carthager beschavingen. De De Romeinen plantten olijfbomen. Na het persen werd de olie naar Rome verscheept. Later breidden de Moren de olijfteelt uit over het hele Iberisch schiereiland.

Olijfbomen in Jaen, Andalusië

Landschap

Behalve een golvende zee van zestig miljoen olijfbomen, bezit Jaen een groter oppervlak van beschermde natuurgebieden dan enige andere provincie in Spanje, waaronder vier natuurparken. Hier vind je ook het grootste natuurreservaat en aaneengesloten bosgebied van Spanje; het fantastisch mooie: Parque Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y las Villas. Dit is een walhalla voor liefhebbers van outdoor activiteiten. Tijdens lange wandelingen sta je hier regelmatig oog in oog met allerlei soorten herten, groepjes wilde zwijnen en met geluk een schuw vosje. Bovendien ontspringt hier de belangrijkste rivier van Andalusië, de Guadalquivir.

De renaissancesteden Baeza en Ubeda zijn juweeltjes die je niet mag missen. De historische monumenten van beiden steden staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Ubeda kerk in Andalusië

Gastronomie

Olijfolie is natuurlijk ‘koning’ in dit gebied en wordt in zo’n beetje ieder gerecht verwerkt. Stoofschotels met bonen en en wild vind je op alle menukaarten terug, alsook rijstgerechten als ‘arroz caldozo’. Vis, met name forel is er ook populair.