Een stedentrip naar Grandada is geweldig als je op zoek bent naar prachtige architectuur, cultuur en natuur en een Bohémien sfeer. Ook het heerlijke eten en de zon helpen een handje mee. Granada is gebouwd op en tussen heuvels, wat meteen het unieke karakter van de stad bepaalt. En natuurlijk het Alhambra van Granada wat één van de mooiste en belangrijkste Moorse bouwwerken van Andalusië is. Het complex bestaat uit een fort, paleizen en een paradijselijke tuin.

Alhambra Granada

Locatie

Granada stad is is de hoofdstad van de de gelijknamige provincie. Granada grenst aan de provincie Jaen in het noorden, Almeria in het oosten, de Middelandse zee in het zuiden en de provincie´s Malaga en Cordoba in het  westen.

Geschiedenis

De stad viel in 713 in Moorse handen. De Moren gaven het gebied de naam Elvira waarvan de wijken Alhambra en Albaicin het dichtst bevolkt waren. Granada maakte deel uit van het Kalifaat van Cordoba, onder de namen Madina Ilbira en Medina Elvira. Later concentreerde de stad zich rond Medina Granata, waarvan de huidige naam Granada vandaan komt.

De geschiedenis van Granada laat zich dan tekenen door diverse oorlogen om de macht over de streek. Berbers, Almoraviden en Almohaden vochten opeenvolgend om de macht en uiteindelijk slaagde sultan Alhamar er in 1232 in van Granada een koninkrijk te maken. Uit deze periode stamt het Alhambra complex.

Een van de belangrijkste historische gebeurtenissen van Granada was de val van het Moorse Rijk in 1492, het einde van meer dan 800 jaar Arabische heerschappij. Veel moslims en joden werden tot bekering gedwongen of verbannen. De macht kwam in handen van het katholieke koningspaar Ferdinand II en Isabella I. Moskeeën werden vervangen door kerken en Spaans werd de voertaal.

Albacin Granada Andalusië

Landschap

De provincie Granada wordt gekenmerkt door hoogvlaktes die beginnen bij hoge bergtoppen en afdalen tot aan de oevers van de Middellandse Zee. Deze vlakten en de hoogte van het terrein zorgen ervoor dat het klimaat in de winter erg koud is. Dit heeft grote invloed op de vegetatie, landbouw, veeteelt en flora en fauna. Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada een gebergte dat hoort tot de Cordillera Betica. In dit natuurgebied liggen zestien bergen die boven de 3000 meter uit komen, waarvan de hoogste de Mulhacen is met 3482 meter.

Ten zuiden van de Sierra Nevada ligt Las Alpujarras. Hier vind je vruchtbare dalen afgewisseld met indrukwekkende bergen en dat in een rustige en authentieke omgeving met mooie witte dorpjes. De stranden van Granada zijn die van de Costa Tropical. Hier schijnt de zon meer dan 320 dagen zon per jaar en heeft een gemiddelde temperatuur van 20º C. De provincie Granada wordt gekenmerkt door extreme verschillen in landschap en klimaat. dat het mogelijk maakt om op één dag te skiën in de bergen en te zonnen aan het strand.

Bekijk nu de goedkoopste vliegtickets bij World Ticket Center naar Malaga! Bij CarDelMar kun je de prijzen van huurauto´s vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste prijs hebt. 😉

Berggebied Sierra Nevada in Spanje

Gastronomie

Granada is nog één van de weinige steden waar je gratis een tapa krijgt bij je drankje. Verder staan er heel veel gerechten met ham uit Trevelez op menu, zoals Habas con Jamon. (tuinbonen met ham) Je ziet ook veel Moorse en Joodse invloeden terug in het eten doordat er veel met specerijen en kruiden gekookt wordt. De salade Remojon Granaino  met sinaasappels en kabeljauw is daar het bewijs van. Tuinbonen, aubergines en artisjokken zijn veelgebruikte ingrediënten. Een specialiteit van Granada is de Tortilla del Sacromonte, een stevige omelet waar schapenhersenen in verwerkt zijn.

Typisch gerecht uit Granada: Habas con Jamon

Ook zin gekregen in een stedentrip naar Granada? Kijk eens verder op onze website of check direct alle  aanbiedingen op de website van stedentrip specialist Bebsy.nl

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

Booking.com
ReizenReizen

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Deze handige inzoombare Google Maps-kaart van heel Andalusië is superhandig ter inspiratie voor je vakantie of stedentrip!

Vlucht vertraagd?