Semana Santa in Malaga

Antonio Banderas, puntmutsen, zigeuners en soldaten

Update 13/3/2020

Semana Santa is ivm Coronavirus afgelast voor 2020.

Semana Santa in Malaga

Semana Santa in Malaga (=Heilige Week) is echt een big deal voor de Malagueños. In de week voor Pasen zijn er dagelijks processies door de stad. Doe je niet mee, dan ga je wel kijken naar wat er op alle tijdstippen van de dag, langs deint en schuifelt op de tonen van dramatische muziek en met de geur van wierook uit oude kerken. Dit jaar is de Semana Santa van 5 april t/m 12 april 2020.

Gekleed in speciale kleding – soms met puntmutsen – waarbij de meeste mensen toch Ku Klux Klan associaties hebben, lopen zo´n 40 broederschappen met hun “tronos” door de straten van Malaga. Ze beginnen bij hun parochie en eindigen hun boetedoeningstocht weer waar ze begonnen zijn.


Een “trono” is – oneerbiedig gezegd – een grote draagbaar met daarop een religieus tafereel. Uitgebeeld met Jezus- of Mariabeelden, waarvan sommige al heel oud en kostbaar zijn. De “tronos” in Malaga staan erom bekend dat ze enorm zwaar zijn. Soms wegen ze wel duizenden kilo´s en het dragen ervan is dan ook geen makkie. Maar boete doen mag ook wel wat moeite kosten, toch?

Wat bijzonder is vergeleken bij bijvoorbeeld Sevilla is dat men in Malaga de dragers van de “tronos” kan zien. In Sevilla zijn de dragers verborgen achter een kleed. Het zien van al die gezichten van al die mannen die de “tronos” dragen, geeft een extra dimensie en maakt hun boetedoening extra indrukwekkend.

Semana Santa in Malaga

De Semana Santa in Malaga is om meerdere redenen bijzonder. De bekendste “malagueño” Antonio Banderas loopt ieder jaar mee met de processie van zijn broederschap. Het verhaal gaat dat hij contractueel laat vastleggen dat hij tijdens filmopnames vrij is tijdens Semana Santa. Want als je één keer niet mee doet, kom je er niet meer in. Wil je een glimp opvangen van Antonio dan moet je op Palmzondag van de partij zijn. Zijn “Trono de la Virgen de Lágrimas y Favores” start de 14e om 15:15 in Calle San Juan bij de kerk van diezelfde naam.

Bekijk het hele Semana Santa 2020 schema hier.(volgt)

Op Heilige Maandag is er onder andere de processie van de zigeuners, Cristo de los Gitanos. Hun processie gaat vergezeld van zigeunerliederen. En hoewel alle processies indrukwekkend zijn en je tot tranen – of kippenvel – kunnen roeren, is een andere bijzonder die van La Legion. Zij komen per boot aan in de haven en hebben grappig genoeg een geit als mascotte. De soldaten dragen een enorm kruis of geweren en zingen “Novio de la Muerte” (bruidegom van de dood). Vanuit de haven marcheren ze in hun typische snelle pas door de straten van Malaga. Deze processie is op Witte Donderdag en is een enorme publiekstrekker. Dus zorg dat je er op tijd bent!

Semana Santa soldaten Malaga

Zelf zien? Zorg dan dat je op tijd aanwezig bent. Accommodatie tijdens Semana Santa zijn schreeuwend duur en vaak al ver van te voren volgeboekt. Reserveer dus tijdig een hotel of appartement in Malaga. Of reserveer een logeeradres in één van de vele hotels en vakantiewoningen rondom Malaga.

Tip: Parkeer je (huur)auto buiten de stad bij winkelcentrum Plaza Mayor en neem de trein de stad in. Of parkeer in een buitenwijk.

Ook zin gekregen in een stedentrip naar Malaga? Kijk eens verder op onze website of check direct alle  aanbiedingen op de website van stedentrip specialist Bebsy.nl  

Vergeet niet onze gratis eGuide “Malaga als een Malagueño” te downloaden!

City Guide Malaga as a Local

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

Booking.com
ReizenReizen

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Deze handige inzoombare Google Maps-kaart van heel Andalusië is superhandig ter inspiratie voor je vakantie of stedentrip!

Vlucht vertraagd?