Hoewel niet te vergelijken met historische steden zoals Sevilla of Granada, is een stedentrip naar Almeria zeker de moeite waard. Na een bezoek aan het Alcazaba  weet je ook meteen waarom. Dit immense fort is na het Alhambra, namelijk het grootste van heel Spanje. Het torent hoog boven de stad uit en biedt een fantastisch uitzicht. Bezoek de tuinen en vergeet ook de Muralla de Jairan niet, een muur die je naar een reusachtig beeld van Jezus leidt. En als je even genoeg hebt van de stedelijke drukte, kom je tot rust in de nabijgelegen natuur of op het nabijgelegen strand.

Uitzicht over de stad Almeria

Kathedraal

Als je van hieruit verder de stad in gaat, kom je vanzelf bij de Plaza de la Constitucion ook wel Plaza Vieja genoemd. Tijdens de Moorse periode was hier de souk gevestigd, de Arabische markt. Het plein wordt tegenwoordig gedomineerd door het Monumento a los Mártiros de la Libertad. Het is een eerbetoon aan de vrijheidsstrijders die zich in 1812 uitspraken tegen de grondwet van koning Fernando VII en in hetzelfde jaar door de koning werden doodgeschoten.

Alcazaba Almeria Andalusië

Even verderop vind je de kathedraal van Almeria en loop je door het oude centrum met een wirwar van leuke straatjes, winkeltjes en cafés. Rond de Paseo de Almeria (ook wel de Rambla genoemd) vind je de meeste winkels met (interationale) kledingwinkels leuke lokale boetiekjes, schoenenwinkels, terrasjes en restaurantjes.  Aan het eind van deze 700 meter lange straat kom je op de centrale markt, die elke werkdag ´s ochtends wordt gehouden en waar je  verse producten zoals groenten en vis kunt kopen. De Calle de las Tiendas is een van de oudste winkelstraten van de stad in de voormalige Joodse wijk, met veel traditioneel handwerk zoals aardewerk en souvenirs.

kathedraal van Almeria

Tip!

Voor de liefhebber is El Museo de la Guitarra Española ‘Antonio de Torres’ een bezoekje waard. Dit museum van de Spaanse gitaar is een tentoonstellingsruimte, informatiecentrum en werkplaats tegelijk. Je vindt er allerhande informatie over een van de populairste muziekinstrumenten ter wereld, waaronder een interactieve zaal waar bezoekers zelf gitaar kunnen spelen.