Feria del Caballo in Jerez

Het Paardenfeest in de provincie Cadiz

Update 10/1/2020

Ieder jaar in de maand mei vind de Feria del Caballo in Jerez de la Frontera plaats. Dit jaar is dit grote feest van 9 tot 16 mei 2020. Op het feestterrein van deze stad in de provincie Cadiz, wordt er een week lang geflaneerd, gefeest, gedronken, gegeten en natuurlijk de Sevillianas gedanst. Je kunt er genieten van prachtige Flamenco voorstellingen en er vinden diverse paardenwedstrijden plaats.

De levendige stad Jerez de la Frontera in de volksmond Jerez, staat bekend als de “sherry hoofdstad”. Alle grote en bekende sherrybodega’s zoals Sandeman, Osborne  en Gonzalez Byass zijn hier gevestigd. Dat is niet gek want Jerez de la Frontera heeft een drieduizend jaar oude geschiedenis in de wijnhandel! Ja ja, de sherry vloeit dan ook rijkelijk tijdens deze feestweek.

Feria de Caballo Paardenrijtuigjes

Al meer dan 40 jaar is in deze stad de Koninklijke Andalusisiche Rijschool gevestigd, dus je begrijpt dat paarden een zeer grote rol hebben tijdens deze Feria. Er zijn paardenwedstrijden zoals dressuur en polo en het hoogtepunt van de paardenactiviteiten is de parade van de paardenkoetsjes, genaamd enganches. Iedere middag wordt er van 13:00 tot 19:00 uur in traditionele outfits op prachtige paarden en de enganches geparadeerd.

Net als bij de grootste ferias in Andalusië wordt ook de Feria del Caballo (= Paardenfeest) officieel geopend door het ontsteken van de duizende lampjes van de feestverlichting: El Alumbrado (= de verlichting). Dit gebeurt meestal rond een uur of tien ’s avonds. Er wordt op dat moment ook vuurwerk afgestoken en is het startschot om te feesten tot in de kleine uurtjes.

Fijne logeeradresjes in Jerez de la Frontera? Het ****Hotel Jerez & Spa ligt iets buiten het centrum van de stad richting het feriaterrein. Zeg nou zelf, wat is er fijner dan bij te komen van de Feria de Caballo in een spa?!  Wil je liever iets goedkopers? Kijk eens naar Hotel Jeys Jerez. Dit goed verzorgde hotel in de stad heeft een klein zwembad en ligt op op 8 minuten lopen van de wijnkelders van Gonzalez Byass. Sherryproeverijen here we come! Kijk hier voor meer accommodatie in Jerez de la Frontera.

De Feria del Caballo in Jerez de la Frontera wordt altijd net ná de Feria de Abril in Sevilla en vóór de Romeria del Rocio in de provincie Huelva gehouden. Tijdens de feria is er ook een grote feestelijke kermis op het terrein.

Feria de Jerez
Foto credit: Dominic Alves - Flickr

Er staan zo’n 200 casetas (= feesttenten) op het feestterrein die allemaal verschillend zijn qua aankleding en gastronomie. Dat komt omdat de casetas van verschillende verenigingen of bedrijven zijn. Anders dan tijdens de Feria de Abril in Sevilla, zijn de casetas van de Feria del Caballo wel toegankelijk voor iedereen. Een unieke kans om eens een kijkje te nemen!

In deze casetas is het een feest van jewelste en er is een overvloed aan drank (sherry!) en eten aanwezig. De bekende Pescaito Frito (allerlei soorten gefrituurde vis), zalige Tortillitas de Camarones de Cadiz (krokante garnalenpannekoekjes uit Cadiz), Rabo de Toro gerechten en stoofschotels zijn niet te versmaden. Behalve bier zijn de diverse sherry soorten erg populaire drankjes. Probeer het typische Feria drankje “Rebujito” eens – een mix van sherry met 7-Up – een favoriet drankje onder de dames.

Pescaito frito en Rebujito

De Feria del Caballo in Jerez de la Frontera wordt afgesloten met traditionele stierengevechten.

Het is moeilijk om in de buurt van het feriaterrein Parque Gonzalez Hontoria een parkeerplaats vinden  Reserveer je logeerplek in de stad op tijd of boek iets een stukje buiten de stad. Tijdens deze feestweek is het drukker dan normaal en is de accommodatie duurder.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje