Als je naar Cordoba komt, kom je natuurlijk voor de schitterende Mezquita, de moskee-kathedraal. Maar er is zo veel meer in deze stad te bewonderen! Het heeft een rijke geschiedenis en overal zie je oudheden uit een Romeins, Joods, Arbabisch- en Christelijk verleden. De prachtige binnenstad bestaat grotendeels uit oude straatjes, steegjes en pleinen, waardoor het romantisch aan doet. Tijdens een stedentrip naar Cordoba is het heerlijk om door de stad te zwerven en de daarbij de mooiste plekjes en monumenten te ontdekken. De stad heeft zoveel unieke elementen dat een stedentrip naar Cordoba absoluut de moeite waard is. Cordoba viert jaarlijks in mei het kleurrijke Patiofestival. Het is één van de must sees in Andalusië! De stad heeft sfeer, veel historie en goede restaurants en is in vergelijking tot andere Spaanse steden erg betaalbaar.

Straatje in Cordoba stad

Locatie

Cordoba ligt het zuiden van Spanje en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt op 122 meter boven zeeniveau, aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Cordoba grenst aan de provincie´s Badajoz en Ciudad Real in het noorden, Jaen in het oosten, de provincie´s Malaga en Granada in het zuiden en Sevilla en Badajoz in het  westen.

Geschiedenis

Aan het begin van de 5de eeuw vernielden de Visigoten de stad, die kort daarna een heropleving kende als deel van het Byzantijnse Rijk, maar in 571 werd de stad opnieuw door de  Visigoten ingenomen. Vanaf die tijd ging het bergafwaards met Cordoba en toen de Moren er in 771 arriveerden bleven van de stad nog maar enkele ruïnes over. Daarna werd de Spaanse stad Cordoba de machtigste en grootste stad van de westerse wereld. Met ongeveer een half miljoen inwoners en een sprankelende welvaart was Cordoba het hart van het invloedrijke Moorse rijk. Al vrij snel groeide Cordoba uit tot de belangrijkste stad van de Moren nadat het werd uitgekozen als hoofdstad van het gestichte Emiraat van Cordoba. De bloeiperiode duurde ongeveer drie eeuwen. De overblijfselen aan deze tijd in Cordoba nog redelijk goed intact. De enorme moskee, de Mezquita, is door de latere Christelijke veroveraars niet platgegooid of omgebouwd tot een kerk. Uit respect voor het prachtige bouwwerk hebben ze binnen de moskee een kathedraal gebouwd waarbij ze een groot deel van de oorspronkelijke moskee intact hebben gelaten.

Mezquita Kathedraal van Cordoba

Landschap

De provincie is verdeeld door de rivier de Guadalquivir die het landschap van oost naar west doorkruist.  Het gebied ten noorden van de rivier heeft het bergachtige gebied van de Sierra Morena en een plateau dat zich uitstrekt in de Guadalquivir, beide zijn voornamelijk veeteeltgebieden. Het gebied ten zuiden van de rivier, is een vlakte dat La Campiña heet. Deze vlakte strekt zich uit zuidwestelijk van Sevilla en is  voornamelijk gebruikt voor de landbouw. In het meest zuidelijke deel van de provincie ligt La Penibetica, waar voornamelijk druiven en olijven verbouwd worden.

Bekijk nu de goedkoopste vliegtickets bij World Ticket Center naar Malaga! Bij CarDelMar kun je de prijzen van huurauto´s vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste prijs hebt. 😉

Natuurgebied Sierra de Morena Andalusië

Gastronomie

Cordoba staat bekend om de dikke gekoelde soep Salmorejo en de Flamenquin. Het laatste is een gerecht van gepaneerde ham en/of varkensvlees. Verder staan stoofpotten van ossenstaart en lam op het menu en ook wild zoals wild zwijn en hert worden in het seizoen vaak gegeten. In iedere bar kun je ook tapas eten. 

Salmorejo in Cordoba

 

Ook zin gekregen in een stedentrip naar Cordoba? Kijk eens verder op onze website. Of kijk eens op de website van de Vakantiediscounter of Prijsvrij.nl . Zij bieden vakantie´s en stedentrips aan voor de beste prijs!