Ubeda en Baeza

De parels van de Verlichting worden ze genoemd. De stadjes Ubeda en Baeza. Ze zijn te vinden in de uitgestrekte vlaktes met olijfbomen in het noordoosten van Andalusië. Unesco vond hun historische gebouwen zulke treffende voorbeelden van de Renaissance, dat ze beide plaatsen tot werelderfgoed verklaarden.

Vrijwel alle bouwwerken zijn uitzonderlijk goed geconserveerd en liggen in een autovrije binnenstad. Het is er heerlijk struinen is voor liefhebbers van historie en cultuur. De strategische positie van Ubeda en Baeza op de grens tussen christelijk en Moors gebied trok vele eeuwen machtige lieden aan. Dit leverde indrukwekkende architectuur op. In Baeza, dat ‘de Dame’ als bijnaam heeft, gaat het vooral om religieus getinte architectonische hoogstandjes, terwijl in Ubeda, ‘de Koningin’, meer particuliere stadspaleizen te vinden zijn. De bijnamen werden bedacht door dichter Antonio Machado.

Renaissance

Veel fraais is ontsproten uit het brein van architect Andrés de Vandelvira. Die haalde zijn inspiratie voor de renaissance uit Italië en bracht de stijl naar het zuiden van Spanje. De belangrijkste  bezienswaardigheden in Ubeda zijn te vinden aan het Vázquez de Molina plein. Zoals de Capilla de El Salvador del Mundo, een kapel met een uitbundig interieur. Daar vlakbij is ook de Santa Maria de los Reales Alcázares kerk en het paleis Las Cadenas, ooit klooster en gevangenis, maar nu gemeentehuis.

Graffiti

Verderop in het centrum ligt het paleis van de markies van Mancera en het Hospital de Santiago. Het strenge uiterlijk van dit laatste gebouw wordt opgefrist door een kleurrijke toren bedekt met Andalusische tegels. In Baeza staat een fraaie kathedraal waarin verschillende stijlen terugkeren. Het blinkend wit van de omringende huizen harmonieert mooi met het zandsteen van de monumentale gebouwen. De fontein in de vorm van een Romeins triomfboogje op Plaza de Santa María is  uit de zestiende eeuw. Daarachter staat het zeventiende eeuwse Seminario de San Felipe Neri, ooit een universiteit. Op de muren zie je teksten in rode letters als een soort voorloper van  de huidige graffiti. Volgens de stadslegende zijn het de namen van studenten geschreven met stierenbloed.

Iets verder zie je de flamboyante, laatgotische façade van het Juan Alfonso de Benvideo paleis. De hele gevel bevat reliëfversieringen. Op het Plaza del Pópulo plein staat de leeuwenfontein die zo oud is dat je er amper nog leeuwen in kunt herkennen. Een bezoek aan Ubeda en Baeza is uitstekend te combineren met het natuurpark Cazorla, Segura y las Villas, waar je je in Canada waant.