Wandelen in Andalusië

De paden op…

In Andalusië kun je fantastisch wandelen. Langs gebaande paden in een van de talloze natuurparken. Door kloven, ravijnen en rivieren. Over avontuurlijke bergpassen, langs kletterende watervallen, langs de kust. Of gewoon vanaf de voordeur op je vakantieadres,  er is voor elk type wandelaar wat wils.

Vias Verdes

Begin jaren negentig werden veel oude spoorwegtrajecten omgetoverd tot prachtige routes voor wandelaars, fietsers en ruiters; de Vías Verdes, ofwel groene routes. Op dit moment telt Spanje 2.100 kilometer van deze groene routes. Daavan bevinden zich er  zo´n 23 in Andalusië verspreid over een lengte van 500 kilometer.

De Via Verde de la Sierra bijvoorbeeld was oorspronkelijk aangelegd om Jerez de la Frontera en Setenil de las Bodegas (dat leuke dorpje met die overhangende rotsen) met elkaar te verbinden. Bijzonder is dat de spoorlijn uiteindelijk nooit in gebruik is genomen, onder meer door de Spaanse Burgeroorlog die vlak na de aanleg begon. Tegenwoordig is het één van de meest spectaculaire routes van de vias verdes. De route loopt parallel aan de oevers van rivieren en langs bijzondere plaatsen zoals de Zaframagón-rots, een van de grootste gierkolonies van Europa. Het traject loopt van Puerto Serrano naar Olvera. Op je pad passeer je ook verschillende tunnels en viaducten, waarvan de Coripe tunnel over de Guadalporcún het meest indrukwekkend is. De route is in totaal 36,5 kilometer.

via verde cazalla de la sierra

Sierra Norte de Sevilla

In Sierra Norte de Sevilla vind je misschien wel de populairste via verde van het land: Via Verde Cazalla de la Sierra. Boomrijk, groen met hier en daar een kabbelende rivier die uitmondt in een heuse waterval. En gezellige dorpjes voor een tussendoortje of andere smakelijke versnapering!

De vias verdes zij verboden voor motorvoertuigen en daarom veilig en milieuvriendelijk. Omdat ze vlak zijn en makkelijk begaanbaar, zijn de vias verdes ook geschikt voor kinderen en mobiel beperkte deelnemers. Onderweg op de routes staan routepaaltjes en informatieborden met een toelichting op de omgeving.

Vias Verdes zijn er in de provincies Málaga, Sevilla, Cádiz en Huelva.

Wandelen in Andalusië

GR-7

Een andere bekende Andalusische wandelroute is die van de GR-7. De afkorting komt van Senderos de Gran Recorrido, lange afstandswandelpaden. Andalusië telt ongeveer twintig van dergelijke wandelpaden. Deze lopen geheel of gedeeltelijk over het Andalusisch grondgebied met routes van 50 tot 1280 km.

De GR-7 Is onderdeel van de E4, van oorsprong een eeuwenoude Europese handelsroute, maar tegenwoordig een wandelroute die loopt van Tarifa via Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië naar Griekenland. Met een lengte van 9.000 kilometer behoort de GR-7 de langste wandelroute van Europa. In Andalusië begint de GR-7 in Tarifa (provincie Cádiz) om zich in Málaga af te splitsen naar het noorden  (Jaen en Cordoba) en naar het zuiden (Almeria en Granada) van Andalusië. De route is in totaal 1.250 kilometer lang.

waterval sierra norte

Korte Wandeltrajecten

Op kleinere schaal hebben veel eigenaren van B&B´s en andere vakantieverblijven vaak verschillende wandelroutes in de omgeving paraat voor hun gasten. Sommige eigenaren bieden ook georganiseerde wandeltochten. Ook plaatselijke toeristenbureaus hebben meestal informatie over wandelroutes in de omgeving.

Wandelen in Andalusië kan het hele jaar rond, met een keur aan wandelgebieden voor elk seizoen. Van de Sierra Nevada in het noorden tot Cabo de Gata in het zuiden, zowel individueel als via diverse aanbieders van georganiseerde wandelvakanties.

Trajectaanduidingen

  • GR (Gran Recorrido). Lange afstandsroute. Aangeduid met de kleuren wit en rood; meer dan 50 kilometer
  • PR (Pequeno Recorrido). Korte afstandsroute. Aangeduid met de kleuren wit en geel; tussen de 10 en 50 kilometer; in gebieden waar geen SL is (zie hieronder), variëren de PR’s  van 0 tot 50 km.
  • SL (Sendero Local). Plaatselijke wandelroute. Aangeduid met de kleuren wit en groen; minder dan 10 kilometer; in sommige gebieden zijn de paden door bijzondere omstandigheden niet gemarkeerd.

Handige links

Vias Verdes La Fundación de los Ferrocarriles Españoles (vias verdes), met gedetailleerde informatie over routes, eetgelegenheden en accommodaties onderweg

Fedme  Federacion Andaluza de deportes de montaña, escalada y senderismo (Stichting berg-,klim- en wandelsporten in Andalusië) met onder meer informatie over korte en langeafstandswandelingen in Andalusië.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje