Virgen del Carmen in Andalusië

De Día de la Virgen del Carmen wordt op 16 juli gevierd in tal van kustplaatsen in heel Spanje. De Virgen del Carmen is de patrones en beschermer van zeelieden en vissers. Voor kustplaatsen en dorpen is de heilige dag van deze maagd een van de belangrijkste van het jaar. Helemaal in Andalusië met een nog levende visserstraditie.

Processies ter ere van de geliefde Santa María de Monte Carmelo, zoals de Virgen Del Carmen ook wel wordt genoemd, vinden plaats na een traditionele zeevaartmis.

virgen del carmen

Ontroerend en emotioneel

Over het algemeen houden de Día de la Virgen del Carmen-tradities ten minste één parade of processie in. Rond een uur of acht ’s avonds dragen zeelieden een beeltenis van de Maagd vanuit haar kerk door de belangrijkste straten van stad of dorp naar de zee . De zeelieden dragen traditionele kleding. Daarna wordt ze op een boot geplaatst en in het water begeleid ter ere van degenen die op zee zijn omgekomen.

Na een mis op zee wordt de Virgen del Carmen op haar boot vergezeld van kleine vissersboten en soms zelfs zwemmende aanbidders met hun kleren nog aan. Soms maakt ze een rondvaart door de haven of langs de kustlijn.

Zoals alleen in Spanje beginnen na het religieuze gedeelte de uitbundige feesten met livemuziek, eten en drinken. Veel kustplaatsen organiseren een vuurwerkshow. Mensen feesten doorgaans tot diep in de nacht. Sommige steden spreiden de festiviteiten zelfs uit over een paar dagen.

virgen del carmen andalusië

Variaties op een thema

Hoewel de belangrijkste elementen van het festival in heel Spanje hetzelfde zijn, zijn er variaties in verschillende steden.

In Malaga plaatsten lokale duikers in 1981 een afbeelding van de Maagd op de zeebodem. Een deel van de traditie daar houdt nu in dat duikers hun eigen respect betuigen aan de beschermheilige van de onderzeeër.

Op Tenerife, bij Puerto de la Cruz, laten ze duiven los terwijl de Maagd het water in gaat.

De plaatsen langs de Andalusische kust met de meest indrukwekkende viering van Virgen del Carmen concentreren zich in de provicie Málaga:

  • Nerja
  • Rincón de la Victoria
  • Málaga-stad: El Palo en Pedregalejo
  • Torremolinos: La Carihuela
  • Fuengirola: Los Boliches

Maar ook in Cádiz, aan de Atlantische kust is het feest, zowel in de provinciehoofdstad als in Algeciras, Barbate, Los Barrios en Conil de la Frontera.

Het werelderfgoedstadje Baeza in de provincie Jaén heeft eveneens een uitbundige Virgen del Carmen viering. In Almería kun je processies bijwonen in Cuevas del Almanzora, Garrucha en Huecija.

In de provincie Córdoba vieren inwoners van Moriles het feest al decennialang enthousiast.

Langs de kust van de provincie Huelva zie je drukbezochte vieringen op Isla Cristina of Punta Umbría.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje