Feestgangers en zonaanbidders kunnen dit deel van Andalusië beter links laten liggen, maar rustzoekers, wandelaars en vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen. Huelva is een groot natuurpretpark, met als bekendste highlight het Doñanapark. Voeg daar de brede ongerepte zandstranden, een rijke historie, pittoreske dorpen, een bekend pelgrimsoord (El Rocío) en een beroemde werf (Columbus) aan toe en je wilt meteen vertrekken! Huelva is de meest westelijke provincie van Andalusië, grenzend aan Portugal in het westen, Sevilla in het oosten en Extremadura in het noorden. Huelva heeft een oppervlakte van 10.128 km2 met ruim 500.000 inwoners, verspreid over 79 gemeenten.

Highlights provincie Huelva

 • Huelva-stad
 • Rio Tinto
 • Sierra de Aracena
 • Ayamonte
 • Isla Cristinia
 • Doñana National Park
 • El Rocío
 • Almonte
 • Matalascañas
 • Palos de la Frontera
 • Villanueva de los Castillejos
 • Valverde del Camino
 • Límite Zero

Kathedraal de la Merced in Huelva

Geschiedenis

Huelva een nog vrij onbekend gedeelte van Andalusië. Het heeft nog geen massatoerisme zoals we bijvoorbeeld aan de Costa del Sol zien. Deze provincie is samen met Jaén de minst bezochte provincie van Andalusië. Huelva werd bevolkt door Feniciërs en Tartessiërs die de minerale rijkdom van het binnenland exploiteerden en over zee verhandelden met andere Mediterrane landen en steden. De beroemde mijnen van Rio Tinto bestaan al sinds 5.000 voor Christus. Later vestigden ook Romeinen en de Visigoten zich in de provincie, hoewel ze niet veel archeologische overblijfselen hebben achtergelaten.

Beeld Columbus in Huelva

Columbus

Ook Columbuskenners kunnen hun hart ophalen in Huelva. Op zoek naar geldschieters voor een expeditie voor (het vinden van) een zeeroute naar Azië,  had Columbus uiteindelijk beet in Spanje. In ruil voor de macht in het nieuwe overzeese gebied, sloot hij een deal met koning Ferdinand en koningin Isabella. Op 3 augustus 1492 vertrok hij vanuit de haven van Palos de la Frontera met drie schepen naar de Nieuwe Wereld om, wat later bleek, Amerika te  ontdekken. De replica´s van deze drie schepen zijn te zien  aan de Muelle de las Carabelas  in Palos de la Frontera. Ook het klooster van La Rábida en het nabijgelegen Moguer zijn aan Columbus – of Cristóbal Colón zoals hij in Spanje wordt genoemd – gelieerd. Op deze plekken heeft Columbus zijn ontdekkingsreis voorbereid.

 

De eikels die de pata negra eten

Landschap

Het landschap van de provincie Huelva is heel divers. Het belangrijkste natuurpark in Huelva is het Nationaal park Doñana, een natuurgebied en moerasgebied van ruim 100.000 ha. Het is een belangrijke broed- en foerageerplaats voor Europese trekvogels. Je kunt er tal van trek- en watervogels zien zoals eenden, ganzen, ooievaars, maar ook flamingo’s en lepelaars. Verder leven er adelaars, gieren, herten, wilde zwijnen en zelfs lynxen in het gebied. De stranden die aan het natuurgebied grenzen zijn prachtig wit met mooie duingebieden erachter.

Een ander belangrijk natuurpark is de Sierra de Aracena y Picos de Aroche, een heuvelachtig gebied met witte dorpjes en overal eikenbossen en citrusbomen. De dehesas (weilanden waar eiken en wilde kruiden groeien) in dit gebied zijn ideaal voor het houden van Iberische varkens, de leveranciers van de beroemde pata negra-ham.

De kust van Huelva loopt van Ayamonte, bij de grens met Portugal, tot aan de monding van de Guadalquivir bij de provinciegrens met Cádiz. Deze beslaat een deel van de Costa de la Luz.

Bekijk nu de goedkoopste vliegtickets bij World Ticket Center naar Malaga! Bij CarDelMar kun je de prijzen van huurauto´s vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste prijs hebt. 😉

Gambas uit Huelva

Gastronomie

Het is in Huelva zeevruchten wat de klok slaat! Met name garnalen uit Huelva staan bekend als één van de beste van Europa. Maar ook op een duurzame manier gevangen tonijn en niet te vergeten Jamón Ibérico de Bellota uit de Sierra de Aracena y Picos de Aroche zijn culinaire hoogstandjes.

Ook zin gekregen in een (steden)trip naar Huelva? Kijk eens verder op onze website. Of kijk op de website van de Vakantiediscounter of Prijsvrij.nl . Zij bieden vakanties en stedentrips aan voor de beste prijs!

Vervoer