Granada en het Alhambra, die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Moorse paleis op de heuvel is zeer waarschijnlijk je eerste kennismaking met de stad. Er zijn genoeg Nederlandstalige gidsen die je er van alles over kunnen vertellen, maar het op eigen houtje verkennen van het Alhambra – al dan niet met oortelefoon – kan ook. Koop wel bijtijds een online entreekaartje anders heb je het nakijken en is je reis deels voor niks. Als je op zoek bent naar prachtige architectuur, cultuur en natuur en een Bohemien sfeer, boek dan een stedentrip naar Granada. Ook het heerlijke eten en de zon helpen een handje mee. Granada is gebouwd op en tussen heuvels, wat meteen het unieke karakter van de stad bepaalt.
Joodse wijk
Na je bezoek aan één van de mooiste en laatste Moorse bolwerken van Andalusië – reken op minimaal een halve dag – stap je voor een paar euro in een taxi naar het oude centrum. Afdalen te voet kan ook. Daar wacht je de oude binnenstad met het Albaícín, de oude Joodse wijk, met een wirwar van straatjes, winkeltjes, pleintjes, tapasbars, galeries, markten, terrasjes, restaurantjes en souvenirs. Veel straatjes hebben hebben hun oude Moorse charme behouden en zijn vooral ’s avonds een romantisch openluchtmuseum.
Tapas
Overal in de wijk en daarbuiten vind je leuke restaurantjes, tapasbarretjes en eettentjes. Granada is nog één van de weinige steden waar je vaak gratis een tapa krijgt bij je drankje. De menukaart is doorgaans een mix van typisch Spaans met Arabische invloeden. Remojon Granaino, een salade met sinaasappels en kabeljauw is daar het bewijs van. Verder staan er heel veel gerechten met ham uit Trévelez op het menu, zoals habas con jamon (tuinbonen met ham). Culinaire durfals moeten zeker eens de tortilla del Sacromonte proberen, een stevige omelet waarin schapenhersenen zijn verwerkt. Het leukste is om net zoals de Spanjaarden van tapasbar naar tapasbar te slenteren en telkens een of meer gerechtjes te proeven. En na afloop rook je een waterpijp met thee en wat lekkers in één van de Arabische theehuizen aan de Calle Elvira.
Geschiedenis
De stad viel in 713 in Moorse handen. De Moren gaven het gebied de naam Elvira waarvan de wijken Alhambra en Albaicin het dichtst bevolkt waren. Granada maakte deel uit van het Kalifaat van Cordoba, onder de namen Madina Ilbira en Medina Elvira. Later concentreerde de stad zich rond Medina Granata, waar de huidige naam Granada vandaan komt.
De geschiedenis van Granada laat zich dan tekenen door diverse oorlogen om de macht over de streek. Berbers, Almoraviden en Almohaden vochten opeenvolgend om de macht en uiteindelijk slaagde sultan Alhamar er in 1232 in van Granada een koninkrijk te maken. Uit deze periode stamt het Alhambra complex.
Een van de belangrijkste historische gebeurtenissen van Granada was de val van het Moorse Rijk in 1492, het einde van meer dan 800 jaar Arabische heerschappij. Veel moslims en joden werden tot bekering gedwongen of verbannen. De macht kwam in handen van het katholieke koningspaar Ferdinand II en Isabella I. Moskeeën werden vervangen door kerken en Spaans werd voortaan de voertaal.
Ook zin gekregen in een stedentrip naar Granada? en een combinatie van architectuur, cultuur en natuur en een Bohémien sfeer? Kijk eens verder op onze website en de accommodaties in Granada.