Als je naar Cordoba komt, kom je natuurlijk allereerst voor de schitterende Mezquita, de moskee-kathedraal. Maar er is zo veel meer in deze stad te bewonderen! Zoals de rijke geschiedenis van een Romeins, Joods, Arabisch en Christelijk verleden. Of de prachtige binnenstad met oude straatjes, steegjes en pleinen. Tijdens een stedentrip naar Cordoba is het heerlijk om door de stad te zwerven en de mooiste plekjes en monumenten te ontdekken.  De stad heeft sfeer, veel historie en goede restaurants en is in vergelijking tot andere Spaanse steden erg betaalbaar. Cordoba viert jaarlijks in mei het kleurrijke Patiofestival. Het is één van de must sees in Andalusië!

Straatje in Cordoba stad

Locatie

Cordoba ligt het zuiden van Spanje en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt op 122 meter boven zeeniveau, aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het Sierra Morena gebergte. Cordoba grenst aan de provincies Badajoz en Ciudad Real in het noorden, Jaen in het oosten, de provincies Malaga en Granada in het zuiden en Sevilla en Badajoz in het  westen.

Geschiedenis

Aan het begin van de vijfde eeuw vernielden de Visigoten de stad, met daarna een korte opleving als onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In 571 werd de stad echter opnieuw door de  Visigoten ingenomen. Vanaf die tijd ging het bergafwaarts met Cordoba en pas toen de Moren  in 771 arriveerden, kwam daar verandering in. Onder hun invloed werd Cordoba de machtigste en grootste Spaanse stad van de westerse wereld. Met ongeveer een half miljoen inwoners en een bloeiende welvaart, groeide Cordoba uit tot het belangrijkste emiraat van de Moren. Met 1 miljoen inwoners was het ooit de grootste stad ter wereld. Deze bloeiperiode duurde ongeveer drie eeuwen. De overblijfselen van deze tijd zijn nog redelijk goed geconserveerd, waaronder de Mezquita. Uit respect voor het prachtige bouwwerk hebben de Christelijke veroveraars een groot deel van de oorspronkelijke enorme moskee intact gelaten.

Mezquita Kathedraal van Cordoba

Landschap

De provincie is verdeeld door de Guadalquivir rivier die het landschap van oost naar west doorkruist.  Het gebied ten noorden van de rivier heeft het bergachtige gebied van de Sierra Morena en een plateau dat zich uitstrekt in de Guadalquivir delta, beide zijn voornamelijk veeteeltgebieden. Het gebied ten zuiden van de rivier, heet La Campiña. Deze vlakte strekt zich uit zuidwestelijk van Sevilla en wordt voornamelijk gebruikt voor de landbouw. In het meest zuidelijke deel van de provincie ligt La Penibetica, waar  druiven en olijven verbouwd worden.

Natuurgebied Sierra de Morena Andalusië

Gastronomie

Cordoba staat bekend om haar Salmorejo,  een dikke koude tomatensoep met knoflook en  en de Flamenquin, een gefrituurd gerecht met serranoham, gewikkeld  in gepaneerde varkenslende. Verder staan er stoofpotten van ossenstaart en lam op het menu, en in het jachtseizoen ook wildgerechten. En natuurlijk kun je in iedere bar tapas eten. 

Salmorejo in Cordoba

Meer weten?

Ook zin in een stedentrip naar Cordoba? Kijk dan op onze website voor meer informatie en accommodaties in Cordoba.