Ook in Jaén domineren olijfboomgaarden een groot deel van het landschap. Daarnaast  ontspringt de belangrijkste levensader van Andalusië, de Gualdalquivir rivier, hier. En de provincie Jaen  herbergt  het grootste natuurreservaat en aaneengesloten bosgebied van Spanje;  het adembenemend mooie  Parque Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y las Villas. Wie liever de bewoonde wereld verkent, komt volop aan zijn trekken met charmante dorpen, Moorse vestingen en de twee Werelderfgoed-steden Baeza en Ubeda. Jaén  heeft een oppervlakte van 13.496 km² en telt ongeveer 670.000 inwoners verdeeld over 97 gemeenten.

Highlights provincie Jaén

  • Jaén-stad
  • Sierra de Andujar met Virgen de la Cabez
  • Cazorla
  • Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas
  • Baeza
  • Ubeda
  • Alcala
  • Linares
  • Alcala la Real

 

Jaen Kathedraal in Andalusië

Locatie

De provincie Jaén ligt in het binnenland  van Andalusië en grenst aan de provincie Ciudad Real in het noorden, Albacete in het oosten, Granada in het zuiden en Cordoba in het westen.

Geschiedenis

De provincie Jaén heeft sinds de oudheid een belangrijke rol gespeeld. Dit zie je terug in de oude ruïnes die dateren uit de tijd van de Fenicische, Griekse en Carthager beschavingen. De Romeinen plantten olijfbomen. Na het persen werd de olie naar Rome verscheept. Later breidden de Moren de olijfteelt uit over het hele Iberisch schiereiland. Tegenwoordig neemt Jaen wereldwijd maar liefst 20 procent van de olijfproductie voor haar rekening.

Olijfbomen in Jaen, Andalusië

Landschap

Behalve een golvende zee van zestig miljoen olijfbomen, bezit Jaén het grootste oppervlak aan beschermde natuurgebieden van alle provincies in Spanje, waaronder vier natuurparken. Hier vind je ook het grootste natuurreservaat en aaneengesloten bosgebied van Spanje; het adembenemend mooie: Parque Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y las Villas. Dit is een walhalla voor liefhebbers van outdoor activiteiten. Tijdens lange wandelingen sta je hier regelmatig oog in oog met herten, groepjes wilde zwijnen en met geluk een schuw vosje. Bovendien ontspringt hier de belangrijkste rivier van Andalusië, de Guadalquivir.

De renaissancesteden Baeza en Ubeda zijn juweeltjes die je niet mag missen. De historische monumenten van beiden steden staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Ubeda kerk in Andalusië

Gastronomie

Olijfolie is natuurlijk ‘koning’ in dit gebied en wordt in zo’n beetje ieder gerecht verwerkt. Stoofschotels met bonen en en wild vind je op alle menukaarten terug, evenals arroz caldoso, rijst gekookt in bouillon met verschillende ingrediënten zoals kip en konijn. Ook vis, met name forel is populair onder de Jaenéses.