De tapas zijn vaak nog gratis, de stranden goddelijk en het landschap is fascinerend. Dit is Almeria in een notendop. Minpuntjes zijn er ook, maar die wegen niet op tegen de vele voordelen van veelzijdig Almeria, de meest oostelijke provincie van Andalusië met de meeste zonuren van Europa. Grote kans dat de zontomaten in je spaghetti bolognese afkomstig zijn uit wat hier de moestuin van Europa heet. Over spaghetti gesproken: de sub-woestijn rond Tabernas fungeerde jarenlang als filmdecor van internationale spaghettiwesterns. Almeria grenst aan de provincies Granada en Murcia en aan de Middellandse Zee. Het heeft een oppervlakte van 8.775 km2, verdeeld over 103 gemeenten en bijna 730.000 inwoners.

Highlights PROVINCIE Almeria

  • Almeria-stad
  • Cabo de Gata
  • Tabernas woestijn
  • Mini Hollywood
  • Sierra Alhamilla
  • Las Salinas (flamingo´s)
  • Guadix (grotwoningen)
  • Cuevas de Sorbas (grotten)
  • Alpujarras Almerienses
  • Costa de Almeria
  • Roquetas de Mar
  • Pulpi (kristalgrotten)
  • Laujar de Andax
  • Nijar, Sorbas (keramiek)

 

Hotel aan zee Cabo de Gata

Landschap

De regio Almeria staat bekend als één van de droogste van Europa; in het binnenland van de provincie schijnen er 3.000 zonuren per jaar. Het heeft een gevarieerd klimaat en daardoor ook een afwisselend landschap. Het meest fascinerend is zonder twijfel het woestijnachtige landschap rond Tabernas. Een gortdroog gebied waar het (door de ligging tussen twee bergketens) maar een paar keer per jaar (stevig) regent. Indrukwekkende rotspartijen, ravijnen, diepe kloven, steile hellingen, worden afgewisseld door vijgencactussen, agaven, yucca´s, bijzondere vetplanten en hier en daar een palmboom.

Door de gelijkenis met het Amerikaanse Wilde Westen fungeerde de Tabernas-woestijn jarenlang als decor van talloze spaghettiwesterns, waaronder Sergio Leone´s klassieker The Good, The Bad and The Ugly. De voormalige filmset is inmiddels een attractiepark geworden onder de naam Mini-Hollywood. Onlangs werd in de nabijgelegen kloven ook een deel van Game of Thrones opgenomen.

Alpujarras Almerienses

Vanaf de kust rijd je in een klein uur omhoog naar de oostelijke kant van de Alpujarras. Een prachtig, afwisselend ruig en landelijk gebied met vruchtbare valleien met fruit- en notenbomen zoals sinaasappels, grantaatappels, amadelen, walnoten en olijven. De hoofdstad van deze zogeheten Alpujarras Almerienses (de Alpujarras van Almeria), is Laujar de Andarax. Ooit een  nederzetting van Moorse koningen, tegenwoordig een drukbezochte pleisterplaats vanwege de bijzondere sfeer en het prachtig uitzicht op de omgeving. Voor cultuurliefhebbers is een bezoek aan la Iglesia de la Encarnación een must. Deze imposante kathedraal in Mudejar stijl met barokke elementen is goed bewaard gebleven.

Cabo de Gata-Nijar

Aan de voet van de Sierra Alhamilla, bij het dorpje Nijar, begint een berggebied  dat bekend staat als  Parque Natural de Cabo de Gata .  Dit tot natuurpark bestempelde gebied heeft een ruig en afwisselend landschap dat aan de kust gevormd is door vulkaanuitbarstingen van het Cabo de Gata vulkaangebergte. Je vindt er leuke kleine dorpjes zoals San José, La Isleta, Rodalquilar, Las Negras en Agua Amarga, idyllische baaitjes, kliffen, baaien, zoutpannen (salinas) en mooie rustige stranden zoals Playa de los Genoveses en Playa de Monsul.

Kassenbouw

Tussen de dorpen Nijar en Dalias wordt het landschap gedomineerd door immense witte velden die zelfs vanuit de ruimte te zien zijn. Eenmaal dichterbij zie je dat het kassen zijn, niet van glas maar van plastic en tentdoek. In deze kassen worden groenten en fruit zoals paprika´s, tomaten, komkommers, courgettes en meloenen verbouwd die worden afgezet in supermarkten in heel Europa.  El Mar de Plastico (zee van plastic) zoals de Spanjaarden het gebied ook wel noemen, is zo’n 70 km lang en 15 km breed en is jaarlijks goed voor bijna 4 miljard kilo aan groenten en fruit.

Gastronomie

De provincie Almeria is rijk aan vis en zeevruchten gerechten, inktvis en rode garnalen. Natuurlijk heeft de keuken ook een sterke invloed van Arabische en Noord-Afrikaanse landen. Door de sterke landbouwindustrie in Almeria is de kwaliteit van de groenten en fruit er uitstekend. Typische gerechten zijn  stoofpotten, waaronder gerechten met de  Raf tomaten die in de regio veel verbouwd worden en veel, heel veel gegrilde vis en zeevruchten. Almeria is in 2019 uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van Spanje. Kortom, genoeg redenen om een (steden)trip naar Almeria te boeken!

Rode gambas uit Almeria
Foto credit: Origen Online

Vervoer