Andalusië

Andalusië,  Al-Andalus, Europese Oriënt.  Land waar zon, zee,  cultuur en natuur hand in hand gaan. Waar het altijd tijd is voor een praatje en nooit te laat voor een drankje. Een vakantie naar Andalusië heeft alle ingrediënten  voor een geslaagde vakantie. Of het nu voor een stedentrip, een zonvakantie aan zee of een rondreis door het achterland is.  Andalusië stelt nooit teleur.  Voeg daar de gastvrijheid van de bewoners, leuke logeeradressen en tips van locals aan toe en je vakantie naar Andalusië is compleet. Olé!

Flamencodanseres in Andalusi

Ligging

Andalusië  (in het Spaans Andalucía) ligt in het zuiden van Spanje aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Het is na Castilla y Léon de grootste regio van Spanje. Andalusië is ruim twee keer zo groot als Nederland en heeft  9 miljoen inwoners. Daarmee is het de grootste autonome regio van Spanje qua inwoners.

Locatie van Andalusie op de kaart

Acht provincies

Andalusië is onderverdeeld in acht provincies met hun gelijknamige hoofdsteden: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga, Sevilla.   De hoofdstad van Andalusië is Sevilla.

Luchthavens

De belangrijkste luchthavens van Andalusië zijn Málaga en Sevilla. De meeste bezoekers kiezen Málaga als aankomstpunt voor hun vakantie naar Andalusië.

Klimaat

Door het zachte klimaat kun je het hele jaar goed toeven in Andalusië. De gemiddelde temperatuur is 18 graden, met uitschieters naar boven en beneden. ´s Zomers kunnen de temperaturen in het binnenland aardig oplopen, terwijl het aan de stranden dan nog vaak aangenaam is. De winters aan de kust zijn mild, waardoor vooral de kust rond Málaga populair is onder overwinteraars. ´s Winters kan het landinwaarts juist behoorlijk afkoelen. Afhankelijk van de hoogte en ligging, kunnen de temperaturen dalen tot het vriespunt of zelfs daaronder.  Ook sneeuw komt in Andalusië voor, zoals in de Sierra Nevada.

 

Burriana strand bij Nerja

Moorse invloeden

Vanaf 711 was Andalusië bijna zeven eeuwen in handen van de Moren.  De Arabische invloeden zie je nog steeds overal terug.  In dorpen, steden, huizen en gebouwen, maar ook in woorden, benamingen en zelfs in gebruiken en gewoonten. De meest bekende bouwwerken uit die periode staan in Cordóba met de Mezquita, het Real Alcazar en La Torre de Oro (Gouden toren) in Sevilla en het Alhambra in Granada.  In 1492 viel ook het laatste Moorse bolwerk, Granada, in handen van de katholieke veroveraars. Hiermee kwam er een einde aan zeven eeuwen Moorse overheersing en een hoogstaande cultuur.

Alhambra Granada

Natuurparken

Andalusië telt zo´n 80 natuurparken. Het bekendste is het Doñanapark. Dit moerasachtige gebied is een van de belangrijkste natuurreservaten van Europa. Het heeft verschillende ecosystemen die zorgen voor een rijke biodiversiteit.