Street art vrolijkt Málaga op

Denk aan Málaga en kunst en Picasso is waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt. Toch heeft deze stad een van de beste street art scenes in Spanje.

Beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw, was Picasso medeoprichter van de kubistische beweging, de uitvinder van geconstrueerde beeldhouwkunst en mede-uitvinder van collages. Bovendien introduceerde hij een breed scala aan stijlen in de kunstscene. Málaga, zo trots op zijn kunstzinnige zoon, heeft zich mede dankzij hem ontwikkeld tot een van de belangrijkste kunststeden in Spanje.

straatkunst

Een breed scala aan kunstgaleries en musea, waaronder natuurlijk het Picasso Museum, toont werken van door de eeuwen heen, maar de grootste galerie is de stad zelf. En dan ook nog in de openlucht.

Stedelijke straatkunst in Malaga (MAUS)

Málaga’s Urban Street Art (MAUS) gedijt goed in het district Soho tussen het oude centrum en de haven. Deze wijk staat bekend als de ‘Barrio de las Artes’ en is ontstaan ​​uit een initiatief om de buurt nieuw leven in te blazen. De wijk werd ooit gebouwd voor de meer welgestelde bourgeoisie met prachtige architectuur, maar raakte in verval. Tot de gemeente besloot om er in te investeren. Nu is het de thuisbasis van culturele evenementen en street art. Steeds meer bezoekers weten deze leuke wijk te vinden.

graffiti

In het hele gebied dat begint achter het CAC (Centro de Arte Contemporáneo – Museum voor Moderne Kunst) tot aan de haven en de Paseo del Parque kun je fantastische muurschilderingen bewonderen. Veel plaquettes zijn bovendien voorzien van een QR-code, zodat je er meer over kunt leren.

Straatkunst in de wijk Lagunillas

Op slechts 50 meter van de geboorteplaats van Picasso en net ten noorden van Plaza de la Merced, in het historische centrum van Málaga, ligt de wijk Lagunillas. De naam komt van enkele kleine lagunes die vroeger in het gebied lagen.

De street art is hier anders dan die in Soho. Het is een meer spontane beweging, gedreven door sleutelfiguren die in de wijk wonen. Een daarvan was Miguel Ángel Chamorro, de promotor van het culturele leven in de buurt. Hij deed dat via zijn vereniging “Fantasía en Lagunillas”. Later kwamen de graffitikunstenaars erbij: Concha Rodríguez en Dita Segura. Zij werden geholpen door lokale en nationale kunstenars om de vervallen muren van Lagunillas te versieren.

muurschildering

Verscholen langs een muur onder het hoofdstraatniveau naast een enorme dierenarts, is een muur waarop kleine individuele stukken te zien zijn. Het is een mix van stijlen en niet ver van het Museo de Jorge Rando.  Hij was een van de belangrijkste kunstenaars van Málaga.

Street art tours

Er zijn een aantal tours beschikbaar – ook in het Nederlands – die je door de beste wijken leiden en meer leren over de ontstaansgeschiedenis van de street art en uitleg bieden over de verschillende stijlen die je tegenkomt.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje