Spookdorp in Andalusië: El Acebuchal

Heerlijk eten in de natuur

Op 12 kilometer van het witte dorp Frigiliana ligt El Acebuchal, het zogenaamde spookdorp in Andalusië. In het hart van het Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama natuurpark vind je dit adembenemend mooie dorpje met een opmerkelijke geschiedenis. 

Een bezoek aan El Acebuchal en de kleine kapel is ontzettend leuk om als dagtrip te doen. Houd je van de outdoors dan is dit ook de perfecte plek voor jou. Je kunt hier namelijk fantastisch wandelen, hiken en mountainbiken in de prachtige omgeving. Het natuurpark heeft veel wildlife, zoals everzwijnen, berggeiten, vossen en en hoog boven de bergtoppen zweven vele soorten roofvogels.

Berggeiten in het Tejeda natuurpark

Geschiedenis

De geschiedenis van El Acebuchal is op zijn zachtst gezegd akelig. Het dorpje – ontstaan tijdens de 17de eeuw – lag vroeger op de drukke muilezel handelsroute tussen Compèta, Frigiliana, Nerja en Granada stad. Het was een perfecte plek voor handelaren en hun muildieren konden uitrusten van de lange tocht.

Zou jij in dit voormalige Spookdorp in Andalusië willen logeren? Dat kan! Inmiddels zijn er diverse accommodaties met alle luxe voorzieningen in het dorp Acebuchal. Soms zelfs met privé zwembad. Kijk eens hier!

De inwoners van El Acebuchal hadden het niet makkelijk tijdens en vlak na de Spaanse Burgeroorlog. In de heuvels rondom het dorp verschool de linkse antifranquistische guerrillabeweging Maquis. Toen de burgeroorlog in 1939 eindigde, richtte generaal Franco zich op het elimineren van deze verzetsbeweging. Het was het begin van een bloedige strijd tussen de guerillas en de Guardia Civil, die zo’n drie jaar duurde. El  Acebuchal  lag midden in de vuurlinie. De inwoners van het dorp werden ervan verdacht onderdak en eten te bieden aan de linkse guerrillabeweging, dit zeer tegen de zin van Franco. In de zomer van 1948 beveelt hij daarom het dorp te ontruimen. De 200 bewoners werden gedwongen om hun huis, land en vee te verlaten.

Acebuchal in het natuurgebied

Droom

Vijftig jaar, tot 1998, blijft het dorp verlaten. De huizen zijn inmiddels vervallen, er zijn slechte toegangswegen en er is geen stromend water, laat staan elektriciteit. Het dorp staat inmiddels in de omgeving bekend als Pueblo Fantasma, het Spookdorp in Andalusië. En dan is er een man met een droom: Antonio Sanchez.  Antonio, zoon van originele bewoners van El Acebuchal. Hij heeft, samen met zijn vrouw Virtudes, het plan om het dorp in alle glorie te herstellen.

Wil je liever in het witte dorp Frigiliana logeren? Dat kan! We hebben prachtige accommodaties voor je gespot, kijk eens hier! Liever een vakantie inclusief vlucht naar deze mooie plek, kijk hier voor een te gekke aanbieding!

Antonio en Virtudes kopen een aantal vervallen huizen – inclusief de herberg – en restaureren deze stap voor stap. Dit blijkt een zware klus, want tot 2003 was er nog geen elektriciteit aangelegd. Het enthousiasme van Antonio en Virtudes werkt aanstekelijk. Steeds meer mensen keren terug naar het dorp om de huizen van hun voorouders te restaureren. Inmiddels is het dorp in volle glorie hersteld inclusief de kapel, de herberg en de mooie kronkelende kiezelstraatjes.

Acebuchal Spookdorp in Andalusi

Bar Acebuchal

Bar Acebuchal serveert heerlijke gerechten met veel ingrediënten uit de omgeving zoals lamsvlees, everzwijn (heerlijk!), konijn en wild. Maar ook de gefrituurde aubergine met suikerrietsiroop en pompoenkroketjes zijn zalig. En vergeet niet om een stuk van de heerlijke huisgemaakte taart te proberen. Zoon Antonio jr. bakt de sterren van de hemel met als hoogtepunt vers brood uit de houtoven. Heerlijk om te dippen in de even fantastische olijfolie die ze erbij serveren.

Bar Acebuchal in Andalusië

Er is een klein terras voor de herberg, maar aan de overkant van de weg is een ruimer overdekt terras gebouwd. Hier kijk je uit op de spierwitte huisjes van dit voormalige spookdorp in Andalusië én het natuurpark Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Er is in het dorp geen internet aanwezig dus je kunt in het restaurant alleen met cash betalen.

Route

Er zijn twee routes naar El Acebuchal. De eerste en de spannenste is vanaf de weg Competa-Torrox (A-7207), waar je afslaat bij kilometerpaal 8. Volg de borden richting El Acebuchal. Hier kom je op een onverharde bergweg van zo’n 6,5 kilometer die naar het dorp leidt. Deze route is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees want  de afgronden zijn angstaanjagend diep en er zijn geen vangrails. Een 4×4 auto is handig. Onderweg rijd je door een beek en heb je fenomenale uitzichten op het ruige berglandschap. Het is een behoorlijk avontuurlijke rit!

Als alternatief is de kortere en populaire route vanuit het dorp Frigiliana. Neem de weg richting Torrox en na zo’n twee kilometer zie je rechts de afslag Acebuchal. Deze weg is geasfalteerd, met uitzondering van de laatste 1,5 kilometer tot het dorp.

Reizen algemeen
De opmerkelijke en niet al te vrolijke geschiedenis van el Acebuchal heeft door de familie Sanchez een positieve wending gekregen. Rustzoekers zijn hier aan het juiste adres. Als je door die kiezelstraatjes  van het witte dorp slentert waan je je in vervlogen tijden. Misschien moet je over deze onontdekte plek niet verder vertellen, zodat het een goed bewaard geheim blijft!Booking.com

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje