Kippenvel tijdens Semana Santa in Sevilla stad

Een overweldigende en emotionele ervaring


Eén van de belangrijkste vieringen in Andalusië is de Semana Santa. De meest spectaculaire kun je meemaken in de steden Sevilla en Malaga. Voor veel mensen is dit een bijzondere, overweldigende en emotionele ervaring. De Semana Santa in de hoofdstad van Andalusië wordt bezocht door zo’n miljoen bezoekers, dus het is een understatement om te zeggen dat het druk is.

De Semana Santa  is de naam voor de periode waarin de gebeurtenissen worden herdacht rondom het lijden, sterven en verrijzen van Jezus Christus. Verschillende broederschappen doen dan boete en herdenken het lijden van Christus. Deze boeteprocessies vinden plaats in de in de week voor Pasen, die wij in Nederland de Goede Week noemen.  Het zijn de laatste zeven dagen van de grote vastentijd.

Tijdens de Semana Santa in Sevilla stad wordt in zeven dagen het paasverhaal verteld dat begint op Palmzondag met een hoogmis. Het eindigt op Paaszondag die in het teken staat van de herrijzenis.

Semana Santa in Sevilla
foto credit Ursus612

Puntmutsen

De hele Goede Week door zijn er van deze processies. Ze worden door zogenaamde cofradias (katholieke broederschappen) georganiseerd. De tientallen cofradias spelen een belangrijke rol tijdens de Semana Santa in Sevilla stad. Deze broederschappen (of hermandades) zijn met hun lange gewaden en capirotes (puntmutsen) onmogelijk te missen in de processies. Zij begeleiden en dragen de zogenaamde pasos of tronos (draagbaren met heiligenbeelden van zilver, goud en kleurige gewaden en versieringen) door de propvolle straatjes van Sevilla. De pasos zijn loodzwaar en worden door wel 40 of 50 personen gedragen.

Semana Santa Nazarenos Sevilla

De processies vertrekken vanuit de kerk van de broederschap – waar ook de heilige beelden staan opgesteld – en gaan via de grote kathedraal weer terug naar hun eigen kerk.  Deze processies kunnen soms urenlang duren als gevolg van het tergend langzaam tempo waarmee ze door de uitpuilende straatjes van de stad schuifelen. Het is geweldig om vanaf de zijkant van de nauwe straatjes deze processies te bekijken.

Bekijk nu de goedkoopste vliegtickets bij World Ticket Center naar Malaga! Bij CarDelMar kun je de prijzen van huurauto´s vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste prijs hebt.Thumb up blauw

In veel gevallen loopt er ook een muziek fanfare mee met trommels en trompetten en spelen muziek wat Mexicaans aandoet. Er zijn ook processies die in complete stilte worden gelopen en soms zelfs met zwijgplicht. Na de muziek fanfare of direct na de eerste paso komt er weer een stoet boetelingen die elk in plaats van een kaars een kruis dragen. Pak even een terrasje terwijl je onder het genot van een drankje wacht op de volgende processie.

Download het schema van Semana Santa in Sevilla per dag: (volgt)
zondag 5 april | maandag 6 april  | dinsdag 7 april  | woensdag 8 april  | donderdag 9 april | vrijdag 10 april  | zaterdag 11 april  | zondag 12 april

Langs de route door de grote brede straten zoals Calle Sierpes en Avenida de Constitucion en langs de kathedraal zijn rood versierde tribunes opgebouwd. Als je hier geen zitplek hebt gereserveerd is het moeilijk om een glimp van de processies op te vangen.

Semana Santa tribunes in Sevilla

De boetelingen zijn met honderden, zelfs met duizenden in het geval van een grote confradia. De Confradia van de “Virgen de la Esperanza Macarena” is een hele bekende en heeft zo’n 12.000+ leden wereldwijd. Semana Santa in Sevilla stad is een bijzondere belevenis.

Accommodaties

Wil je aan de drukte van de Semana Santa viering ontsnappen, dan is een goed alternatief een bezoek aan één van de prachtige parken van de stad. Het Parque Maria Luisa is een hele goed keuze! Houd er dan rekening mee dat de grote monumenten zoals de Kathedraal en het Real Alcazar beperkt te bezoeken zijn tijdens de processies. Er komen zo’n miljoen bezoekers tijdens Semana Santa naar de stad en accommodatie is snel volgeboekt. Kijk hier naar betaalbare accommodatie in Sevilla stad.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje