Semana Santa in Málaga

Antonio Banderas, wierook, kaarsen, puntmutsen, zigeuners en soldaten

Beleven: Semana Santa in Málaga

Een combinatie van geloof, traditie, passie en devotie. Ook als je niet gelovig bent is de Semana Santa in Málaga een ervaring die je eens in je leven moet meemaken. Voor de Malagueños is de Heilige Week een van de hoogtepunten van het jaar.  In de week voor Pasen trekken er dagelijks processies door de straten van Málaga. Dompel je onder in de geur van wierook, kaarsen, rinkelende bellen en muziek  en ervaar de bijzondere sfeer van deze diepgewortelde religieuze traditie.  De Semana Santa begint altijd in de week voor Pasen, op Domingo de Ramos, Palmzondag. 

Puntmutsen

De geschiedenis van de Semana Santa gaat terug tot in de Middeleeuwen. De eerste processies dateren uit de zestiende eeuw en ze verbeelden de lijdensweg van Jezus Christus.  Ze zijn oorspronkelijk bedoeld als boetedoening.

Gehuld in lange pijen lopen 41 broederschappen, de zogeheten hermandades of cofradías met hun tronos door de straten van Malaga. Ze beginnen bij hun eigen parochie en keren daar na afloop weer terug. Elke cofradía is herkenbaar aan zijn eigen kleuren. De oudste broederchap van Malaga is waarschijnlijk de Archicofradía de la Sangre. De tronen worden vooraf gegaan door zogeheten boetelingen of Nazarenos. Ze zijn herkenbaar aan hun lange puntmutsen of capirotes, die veel mensen onterecht associëren met de Ku Klux Klan. De  capirotes verhullen echter de identiteit van de boetelingen die daarmee onherkenbaar zijn voor het publiek.

Zwaar

Een trono is  – oneerbiedig gezegd – een grote draagbaar met daarop een levensecht beeld van de Maagd Maria en Jezus, vaak in combinatie met een religieus tafereel dat het lijdensverhaal van Christus verbeeldt. De tronos in Malaga behoren tot de zwaarste van Spanje, variërend van een paar duizend kilo tot ruim 5.000 kilo van de Virgen de la Esperanza, de zwaarste trono  met maar liefst 250 portaderos.

Niet alleen het gewicht van de trono´s maar ook de route vereist vaak de nodige vaardigheid van de dragers. Smalle straten, scherpe bochten, stoepranden en andere obstakels vragen veel concentratie en onderlinge samenwerking. De capataz (opzichter) loopt voor de trono uit en dirigeert de dragers in de juiste richting. Met een bel geeft  hij de signalen voor een rustpauze en de voortzetting aan.

Semana Santa in Malaga

Muziek

Mede om die reden is ook de prachtige begeleidende muziek (bestaande uit trommels en blaasinstrumenten) van essentieel belang tijdens de processies. Niet alleen vanwege de muzikale omlijsting maar ook om daarmee de maat aan te geven aan de portaderos. In overleg met het muziekcorps bepaalt de broederschap welke muziekstukken tijdens de processie gespeeld  worden. Naarmate de week vordert, verandert ook de muziek.  Aan het begin van de week, als Jezus nog leeft, is de muziek minder zwaar en gedragen dan op Goede Vrijdag, de dag waarop de kruisiging en dood van Jesus herdacht wordt.

Antonio Banderas

De Semana Santa in Málaga is om meerdere redenen bijzonder. De bekendste malagueño Antonio Banderas loopt ieder jaar mee met de processie van zijn broederschap Lagrimas y Favores, tot voor kort ook als drager. Het verhaal gaat dat hij contractueel laat vastleggen dat hij tijdens filmopnames vrij is tijdens Semana Santa. Ook indrukwekkend la cofradia de los Gitanos van de zigeuners in de stad. Hun processies gaan vergezeld van zang, dans en geklap. Aan het einde van de route komen de twee tronos samen op de Plaza de la Merced.

Geit

Een jaarlijks spektakelstuk is de aankomst van La Legión. De leden van dit Spaanse elitecorps komen per boot aan in de haven van Málaga en hebben  traditiegetrouw een geit als mascotte aan boord. Al zingend, (“Novio de la Muerte”, bruidegom van de dood) marcheren ze  strak in het gelid van de haven naar de straten van Malaga. Deze processie is is een enorme publiekstrekker, dus zorg dat je op tijd bent!

Semana Santa soldaten Malaga

Zelf de Semana Santa ervaren? Zorg dan dat je op tijd bent! Accommodaties in en rond Málaga tijdens Semana Santa zijn schreeuwend duur en vaak al ver van te voren volgeboekt. Reserveer dus tijdig een hotel of appartement in Malaga. Of reserveer een logeeradres in één van de vele hotels en vakantiewoningen rondom Malaga.

Tip: Parkeer je (huur)auto buiten de stad, bijvoorbeeld bij winkelcentrum Plaza Mayor en neem de trein naar Málaga. Of parkeer in een buitenwijk en pak vandaar de bus of een taxi.

Ook zin gekregen in een stedentrip naar Malaga? Kijk eens verder op onze website of check direct alle  aanbiedingen op de website van stedentrip specialist Bebsy.nl  

Vergeet niet onze gratis eGuide “Malaga als een Malagueño” te downloaden!

City Guide Malaga as a Local

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje