Beroemde rozijnen uit Málaga

De ambachtelijke Málaga-rozijnen uit de Axarquía zijn inmiddels wereldberoemd.

De zoete schatten van Málaga

Tot voor kort was La Axarquía een vrij onbekende streek ten oosten van Málaga. Maar daar komt langzaam verandering in. Zo groeien tegen de steile berghellingen van La Axarquía al eeuwenlang muskaatdruiven. Hiervan worden de inmiddels beroemde rozijnen uit Malaga gemaakt. De ambachtelijk geteelde Pasas de Málaga staan namelijk op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Met de hand

De muskaatdruif kwam tussen de zevende en vijftiende eeuw via het Midden-Oosten naar Spanje.  Sinds drie eeuwen groeit deze aromatische druif ook in de Axarquía. De vruchtbare grond en het klimaat zorgen voor optimale omstandigheden en leveren druiven van topkwaliteit. Tot de dag van vandaag gebeurt de verwerking nog  volledig handmatig. De hellingen waarop de beroemde druiven groeien zijn namelijk zo steil dat ze ontoegankelijk zijn voor landbouwmachines.

Druivenoogst in de Axarquia, Malaga
Foto credit: Nito Salas

Vanaf augustus tot half september is het tijd om de rozijnen te oogsten. De plukkers leggen de druiventrossen voorzichtig in kratjes, waarna ze per muilezel naar speciale droogrekken of paseros gaan. Soms kun je het zoete muskaataroma al van veraf ruiken.  Na 20 tot 25 dagen onder de Spaanse zon,  zijn de rozijnen klaar voor de volgende bewerking, het knippen.

Rozijnen liggen te drogen in de Axarquia

Speciale schaar

Een spektakel op zich waaraan vaak de hele familie meedoet. Al kletsend knippen zij de rozijnen voor hun huis. Een secuur karweitje waarvoor een speciale schaar nodig is. Na het knippen, selecteren de arbeiders de rozijnen  op kwaliteit en grootte. De jaarlijkse productie in Málaga bedraagt zo´n 100.000 kilo rozijnen. Daarvan komt 95 procent uit de Axarquia, de resterende vijf procent uit Manilva en omringende dorpen.

Rozijnen losknippen
Foto credit: Agro Magazine

Málaga-ijs

De Pasas de Málaga zijn herkenbaar aan hun donkerpaarse kleur, hun omvang (ze zijn groter dan andere rozijnen) en hun sappige, kenmerkende muskaatsmaak. Ze zijn een populaire snack uit het vuistje en onderdeel van allerhande zoete en hartige gerechten, zoals Malaga-ijs. Vroeger waren ze vooral ´s winters  een populaire lekkernij onder de gegoede burgerij  als  vervanging van vers fruit. Ze gingen in grote aantallen de wereld over, van Rusland tot Amerika. In Málaga zijn de Pasas de Málaga  onder meer los te koop bij de versmarkt Mercado de Atarazanas, waar ook de zoete Málagawijn verkrijgbaar is. Zelf een glaasje proeven aan de toog? Bij vinotheek Antigua Casa de Guardia schenken ze  Malaga Dulce rechtstreeks uit het vat.

 

UNESCO

Vanwege het ambachtelijke productieproces kregen de rozijnen in 2018 het predicaat agrarisch werelderfgoed van de UNESCO. De rozijnen uit Málaga zijn het enige landbouwproduct in Spanje dat zich met deze erkenning mag onderscheiden. In hun eindrapport benoemde de jury het belang van de muskaatdruif voor de lokale bevolking. Ook benadrukte de jury de rol  van de druiventeelt voor het natuurbehoud. Het ambachtelijke productieproces gaat niet alleen bodemerosie tegen, maar houdt ook het ecosysteem in stand.

Rozijnen liggen te drogen in de Axarquia

Rozijnenroute

Wil je meer weten over de beroemde zoete schatten van Málaga? Volg dan de Ruta de la Pasa. Als je deze tocht rond september maakt, zie je de rozijnen in hun paseros. De route  is 62 kilometer lang en voert je niet alleen langs leuke pueblos blancos  zoals Totalan, Comares, Cutar, El Borge, Almachar en Moclinejo, maar ook door een adembenemend landschap.

Rozijnenroute kaart Axarquia

Oogstfeesten

In september worden in de dorpen El Borge, Moclinejo en Vinuela oogstfeesten en festivals gehouden ter ere van de rozijnen uit Axarquia. Daarbij worden Verdiales gezongen, traditionele liederen over de druiven en oogst.

Uva pámpana y ara
tres cosas tiene mi viña
uva pámpana y ara
tres cosas tiene mi niña
rubia alta y colora

 

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje