Ronda

Soms kun je over de hoofden lopen op de Calle Jerez en de Puente Nuevo, maar Ronda verdient onmiskenbaar een plekje in je Andalusische reisdagboek. De grandioze ligging aan de rand van de 180 meter diepe Tajo kloof blijft verbazen.

Om bewoners van de oorspronkelijk Arabische medina naar de nieuwe stad te brengen, zijn er drie beroemde bruggen: de Romeinse brug, de Puente Viejo (oude brug) en Ronda´s blikvanger, de beroemde Puente Nuevo (nieuwe brug). Laatstgenoemde is het meesterwerk van architect Antonio Martín Aldehuela, die er maar liefst 42 jaar over deed. In de eerste boog is een uitzichtbalkon en wat vroeger een gevangenis was, is nu een informatiecentrum.

Puente Nuevo in Ronda, Malaga

Openluchtmuseum

Het oude stadsdeel van Ronda is bijna een openluchtmuseum op zich. Je begrijpt dat schrijvers, dichters en andere beroemdheden ooit hun hart aan Ronda verloren. Als trekpleister van formaat wemelt het er uiteraard van de gewone en bijzondere terrasjes en restaurantjes, zoals de excentrieke tapasbar De Locos of de (door Jamie Oliver en Maxima en Willem-Alexander goedgekeurde) Almocábar. In een van de vele artistieke winkeltjes vind je leuke zomerjurkjes, handgeborduurde tafelkleden en allerhande lokale snuisterijen van redelijk niveau en voor een dito prijs.

Verder zijn er diverse kleine musea waaronder het Bandoleromuseum over struikrovers en een museum over de jacht. Museum Lara in het Palacio de los Condes de la Conquista, is van de bevlogen verzamelaar Juan Antonio Lara Jurado. Zijn bijzondere museum herbergt een rariteitenkabinet aan bijzondere voorwerpen, maar ook martelwerktuigen van de Inquisitie, een heksenhoek en een zaal over stierenvechten.

Stierenvechters arena Ronda

Liefhebbers

Dit brengt ons naar het heiligdom voor liefhebbers van dat culturele fenomeen: de Real Maestranza de Caballería de Ronda, de oudste arena van Spanje.  Illustere figuren als Ernest Hemingway en Orson Welles kwamen er graag. Ernaast ligt een interessant stierenvechtersmuseum. Iets verderop kun je de Baños Arabes bezoeken, de oude Arabische baden uit de twaalfde en dertiende eeuw en de best bewaarde badhuizen van Spanje. Bij het zeventiende eeuwse paleis Casa del Rey Moro kun je via 232 treden de kloof afdalen tot aan de rivier.

Ronda´s bezienswaardigheid: Puento Nuevo de Ronda

 

Natuur

Ronda ligt tussen de prachtige natuurgebieden Sierra de las Nieves en Sierra de Grazalema. Niet al te ver van Ronda kun je de resten van het Romeinse theater van Acinipo of Ronda la Vieja bezoeken en vandaaruit doorrijden naar het bijzondere dorpje Setenil de las Bodegas, waar veel huizen onder overhangende rotsen zijn gebouwd.