Recept voor gazpacho, een heerlijk en verfrissend Andalusisch gerecht

Spanjaarden snappen het: als de mussen van het dak vallen en je schoenzolen blijven plakken op het smeltende asfalt, is niets zo lekker als een ijskoude gazpacho. Het stilt de honger, lest de dorst en voorziet je lichaam van de nodige vitamines en zout.

Nu het ook meer noordelijk in Europa zo warm is, geven we je hier het recept voor een heerlijke Andalusische gazpacho. Zo haal je een beetje Spanje in huis.

Deze beroemde Spaanse koude tomatensoep is eenvoudig zelf te bereiden. Je hebt alleen een goede vijzel, een blender of een keukenmachine nodig. De gazpacho die je in pakken in de supermarkt kunt kopen, smaakt vaak ook prima, maar hoe leuk is het om je zelf bereide gazpacho te serveren?

recept voor gazpacho

Gebruik overrijpe tomaten

Het geheim van een goede gazpacho zit hem in de tomaat. Gebruik alleen overrijpe, donkerrode tomaten. Buiten dat maakt het niet zo gek veel uit hoeveel je van elk ingrediënt mee maalt in de keukenmachine. Experimenteer een beetje met de hoeveelheid sherry- of witte wijnazijn of sherryazijn en olijfolie die je gebruikt.

Ingrediënten voor ongeveer 4 porties:

  • 1 kg rijpe tomaten, ontveld en zaad verwijderd
  • 1/2 komkommer, in stukjes gesneden
  • 1 groene/rode paprika, in stukjes gesneden
  • 3-3 tenen knoflook, fijngehakt naar smaak
  • halve ui, fijngehakt naar smaak
  • 500 gram broodkruim van sneetjes geweekt oud witbrood
  • Witte wijn- of sherry-azijn naar smaak (2 eetlepels)
  • Extra Virgen olijfolie naar smaak (6 eetlepels)
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Suiker naar smaak

Recept voor gazpacho

Doe de tomaten, komkommer, paprika, knoflook, ui en het brood in een blender en draai er een gladde, dikke soep van. Voeg daarna naar smaak olie, azijn, zout, peper en eventueel suiker toe. Zet het geheel een tijdje in de koelkast en serveer in soepkommen of in glazen.

Garnering

Lekker is om bij de gazpacho fijngehakte komkommer, paprika, ui, hardgekookt ei en tonijn te serveren. Die ingrediënten voeg je naar smaak aan de soep toe. Een andere lekkere optie is om stukjes rijpe meloen toe te voegen. Als het heel warm is buiten, kun je er ijsblokjes in doen.

Voor het gemakkelijk ontvellen van de tomaten snijd je een kruis in het vel en leg je ze 10 seconden in kokend heet water. Daarna laat het vel snel los. Vind je dat teveel gedoe, dan kun je ook prima de tomaten met vel in de keukenmachine doen.

Verschillende gazpacho varianten

Als je in een restaurant of bar in Andalusië gazpacho besteld, kan deze elke keer weer anders smaken. De ene keer proef je meer groene paprika, de andere keer is de soep dikker van textuur. Dat komt omdat de meeste koks niet werken met vaste hoeveelheden en ingrediënten, maar gebruiken wat voorhanden is. Zo heeft eenieder zijn eigen recept voor gazpacho.

Soms zitten er rode, zoetere paprika’s in en geen groene. De een voegt wel ui toe, de ander niet. In dikkere varianten zoals ‘salmorejo’ of ‘porra’ wordt vaak meer broodkruim gebruikt, zodat de soep veel dikker is en ook meer een gerecht vormt, dan een verfrissend ‘drankje’.

  • Salmorejo: gazpacho vermengd met brood
  • Porra antequerana: ongeveer hetzelfde maar dan met gedroogd brood waardoor de soep dikker is
  • Ajoblanco: ook bekend als witte gazpacho. Dit is een mengsel van brood, knoflook, water, olijfolie, zout en gemalen amandelen
  • Groene gazpacho: variant met groene paprika, komkommer, bleekselderij, gekookte doperwten, knoflook, ui en groene chilipeper. Vermengd met olijfolie en witte wijnazijn
  • Gazpacho manchego: wordt heet geserveerd en is een stoofpot met ongeveer dezelfde ingrediënten én met vlees.

Tip

Het is handig om veel gazpacho tegelijk te maken. Giet de soep vervolgens in flessen en neem een glaasje wanneer je zin hebt.

Oorsprong van gazpacho

De soep is ontstaan in de provincie Sevilla en was de maaltijd van de landarbeiders. Ze brachten de ingrediënten mee in een houten vijzel en wreven ze fijn en mixten ze ter plaatse met wat olie, zout, azijn en brood. Het is een gezond en tegelijkertijd voedzaam gerecht dat bovendien bij hoge temperaturen erg verfrissend is.

Weetje

Elk jaar wordt op 21 juli wereldwijd Gazpacho-dag gevierd (Día del Gazpacho). Gazpacho is een van de meest erkende koude soepen van het mediterrane dieet. Daarom vormt gazpacho een essentieel zomerrecept. Dus waar wacht je nog op? Doe je voordeel met dit recept voor gazpacho en ¡Que aproveche!

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje