Patiofestival van Cordoba

Pracht, praal en bloemenzee in Cordoba

Er is geen betere periode om Cordoba te bezoeken dan tijdens het Patiofestival van Cordoba. De eerste twee weken van de maand mei openen ongeveer 50 inwoners van de binnenstad de cancelas (= smeedijzeren hekken) van hun patio voor bezoekers.

Een uitstekende gelegenheid om eens kijkje te nemen hoe het dagelijks leven achter deze hekken eruit ziet. De rest van het jaar blijven de poorten namelijk gesloten en vang je alleen door de spijlen een glimp op van de jasmijn, bloemenweelde, palmen en fonteinen.

Patio´s in Cordoba

Patio’s van Cordoba

De patio’s zijn binnenplaatsen van de gebouwen die rondom de grote moskee in de oude binnenstad van Cordoba staan. Deze binnenplaatsen zijn ontstaan uit pure noodzaak: ze boden verkoeling tijdens de lange en hete Andalusische zomers. Al is het in de straten van de stad zo warm dat de mussen van het dak vallen, op een patio is het dan nog steeds koel op de patio’s. Inwoners brengen hier de zwoele zomeravonden door en kletsen er met hun buren. Het kwetteren van vogels, het geluid van kabbelend water in de fontein en de geur van bloemen doet je bovendien vergeten dat je midden in een drukke stad bent.

Rond dit festival kan het druk worden in de stad en natuurlijk ook in de accommodaties.
Leuke logeeradresjes zijn het Hesperia Córdoba hotel aan de oevers van de rivier de Guadalquivir met uitzicht op de Mezquita en het Alcazar, Patio del Posadero of Eurostars Conquistador.

Patiofestival van Cordoba

Het Patiofestival van Cordoba is een traditie die in 1921 is begonnen. Dit jaar in 2023 wordt het Fiesta del Patios de Cordoba van 2 tot 14 mei gehouden. Belangrijk is elk jaar opnieuw de wedstrijd tussen de patio-eigenaren in de verschillende barrios (= wijken). De winnaars zijn de bewoners die hun patio het mooist hebben versierd met bloemen, planten, boompjes en andere decoratie.

Patios de Cordoba

Van heinde en verre komen mensen naar het patiofestival van Cordoba om de prachtig versierde patio’s te bewonderen. En natuurlijk te beoordelen welke zíj de mooiste vinden. En niet alleen wij vinden de patio’s van Cordoba prachtig. Dat vond UNESCO ook want sinds 2012 staan ze op de lijst van UNESCO voor Immaterieel Cultureel Werelderfgoed. 

Ieder jaar verandert het totale aantal deelnemende patio’s en de routes. Via het bovenstaande kaartje kun je de aanbevolen routes volgen.

De patio’s zijn iedere dag te bezoeken van 11:00 tot 14:00 uur en van 18:00 tot 22:00 uur. De toegang is gratis, alhoewel een kleine donatie op prijs gesteld wordt.

Is het Patiofestival van Cordoba iets voor jou? Of bezoek je liever La Mezquita en andere monumenten?

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje