Ziekenhuis of arts nodig als je op vakantie in Andalusië bent?

Op vakantie gaan betekent niet altijd dat lichamelijke kwalen ook op vakantie zijn. Daarom kan het gebeuren dat je tijdens je verblijf in Andalusië naar het ziekenhuis moet. Maar hoe werkt dat? Waar ga je heen? En worden de kosten door je zorgverzekering vergoed?

Het antwoord op de laatste vraag is ja. Je basisverzekering vergoedt de medische kosten in het buitenland tot maximaal 100 procent van het Nederlandse tarief. Alleen als je naar een land gaat waar de zorgkosten hoger liggen dan in Nederland betaal je die extra kosten zelf. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld naar een privékliniek in het buitenland gaat.

Aanvullend verzekeren

Je kunt je via zowel je zorgverzekering als een reisverzekering aanvullend verzekeren voor dekking ‘medische kosten’ in het buitenland.  betekent dat als je naar een land gaat waar de zorgkosten hoger liggen dan in Nederland, je die extra kosten zelf betaalt. Je kunt je hiervoor gelukkig wel aanvullend verzekeren op je zorgverzekering of reisverzekering. Bij je reisverzekering kan je zelfs de dekking ‘medische kosten’ op dag van vertrek nog aanzetten. Als je de dekking op je zorgverzekering door het jaar heen aanvullend wilt verzekeren, dan kan dat niet bij alle zorgverzekeraars. Je zorgverzekering vergelijken en afsluiten kan alleen tussen half november en eind december. Let wel op dat je niet aanvullend hiervoor bent verzekerd bij zowel je zorg- als reisverzekering. Dan ben je dubbel verzekerd en dat is zonde van het geld en niet nodig.

Neem contact op met alarmcentrale

We hopen het niet, maar mocht er iets gebeuren tijdens je vakantie of je reis waardoor je naar een arts of een ziekenhuis moet, je wordt plotseling ontzettend ziek of je raakt gewond bij een ongeluk, neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. De alarmcentrale helpt je en stuurt je naar een betrouwbare arts of een geschikt ziekenhuis waarvan bovendien zeker is dat je kosten daar worden vergoed. De alarmcentrale kan je ook helpen bij andere nood, bijvoorbeeld als je bent beroofd en je bankpassen moet blokkeren.

Neem je Europese zorgpas mee

Zorg dat je altijd je European Health Insurance Card (EHIC) bij je hebt als je op vakantie gaat. Dit is niet verplicht maar zeer aan te raden. Dit is een Europese zorgpas voor je zorgverzekering en geeft je recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland. Je loopt met deze pas op zak niet het risicio dat je de kosten zelf moet voorschieten. Meestal staat de EHIC op de achterkant van je normale zorgpas. De kaart is geldig in de meeste Europese landen, maar bijvoorbeeld ook in Australië. Als je de EHICK kunt laten zien in het buitenland, wordt de rekening diirect naar je zorgverzekeraar in Nederland gestuurd. Dat voorkomt een hoop administratief gedoe.

Ziekenhuis in Andalusië

Net als in de rest van Spanje is de zorg in Andalusië verdeeld in publieke en private zorg. Er is een netwerk aan openbare ziekenhuizen en gezondheidscentra. Hier kunnen mensen die in Spanje wonen terecht als ze verzekerd zijn via de sociale zekerheid (Seguridad Social) Daarnaast zijn er tal van privéziekenhuizen, klinieken met een bepaalde specialisatie en vrij gevestigde artsen en specialisten. Publieke zorgcentra zijn altijd te herkennen aan het donkergroene logo van de Junta de Andalucía. Alle ziekenhuizen in Andalusië, ook de privéklinieken, hebben een eerste spoedeisende hulpafdeling, de ‘urgencias’, waar je in nood terecht kunt, zonder dat je eerst een afspraak hoeft te maken.

Een belangrijk verschil is dat de meeste artsen die voor het publieke zorgsysteem werken het Engels niet meester zijn. Voor een goed verloop van het consult is het handig iemand mee te nemen die Spaans spreekt. Grote (academische) staatsziekenhuizen in toeristische gebieden hebben vaak Engelstalige tolken in dienst. In private klinieken zijn vaak ook tolkdiensten of zelfs speciale afdelingen om de internationale patiënt te begeleiden. Aan de Costa del Sol en in de buurt van Torrox en Nerja zijn zelfs Nederlandstalige huisartsen werkzaam.

Omdat privé-klinieken in het algemeen met een winstoogmerk werken, is het grootste gevaar dat er ‘te veel’ wordt gedaan. In een staatsziekenhuis zou door de heersende financiële krapte juist van het tegendeel sprake kunnen zijn. Over het algemeen zijn privé-ziekenhuizen vaak kleinschaliger en luxer van opzet, maar de kwaliteit van de geboden zorg akn sterk wisselen afhankelijk van specialist en/of kliniek. Zoals eerder al genoemd is het raadzaam je alarmcentrale van je verzekeraar te bellen en hen je te laten vertellen waar je heen moet.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje