Met de auto naar Andalusië? Zo ben je goed voorbereid

De autorit naar Andalusië kan best als een uitdaging voelen. Dat komt natuurlijk vooral door de afstand. Hoe beter je voorbereid bent op de lange autorit naar Zuid-Spanje, hoe makkelijker de rit wordt. Is je auto rijklaar, ben je goed verzekerd en wat is de beste route? We bereiden je voor in 5 stappen.

1. Maak je auto rijklaar

Een zorgeloze autorit begint met een veilige auto. Zo voorkom je pech onderweg of misschien wel ergere incidenten. Voordat je in de auto naar Spanje stapt, is het verstandig je auto even te checken op alle technische basisvoorwaarden: de koelvloeistof, het oliepeil, bandenspanning en ruitensproeiervloeistof. Extra belangrijk in Andalusië: controleer je airco op eventuele gebreken. Een niet-functionerend aircosysteem is geen pretje in het doorgaans hete Spanje.

2. Zorg voor een goede verzekering

Ga nooit op pad zonder een check-rondje langs je verzekeringen:

  • Autoverzekering

Ben je goed verzekerd met je auto en heb je een dekking die past bij jouw wensen? Een goede autoverzekering is onmisbaar. Bedenk daarbij dat je niet alleen het voertuig zelf goed verzekerd wil hebben, maar ook je medepassagiers en bagage. Dat kan bijvoorbeeld met een ongevallenverzekering voor inzittenden of schadeverzekering voor inzittenden.

  • Reisverzekering

Een reisverzekering dekt zaken die extra belangrijk zijn als je onderweg bent en in het buitenland verblijft. Denk aan diefstal of schade aan je bagage, geld en creditcards en geneeskundige kosten.

  • Pechhulp
    Ook bij pech onderweg is het fijn als je snel geholpen wordt. Internationale pechhulp kun je verzekeren via je auto- of (doorlopende) reisverzekering.

3. Plan je route

De route naar Zuid-Spanje leidt natuurlijk eerst door België en Frankrijk. Er zijn heel wat mogelijkheden om te rijden vanuit Nederland. Rijd je de westelijke route via Parijs of juist oostelijker via Lyon? Met gemiddeld ruim 2000 kilometer voor de boeg is Andalusië voor veel mensen een rit die ze niet in een keer afleggen. Dat hoeft ook niet. Een tussenstop is altijd een heerlijk onderdeel van een ontspannen start van de vakantie. Bovendien is het een stuk veiliger om uitgerust achter het stuur te zitten.

4. Verkeersregels ter plaatse

Voorkom dure verrassingen en informeer jezelf goed over de lokale verkeersregels. De boetebedragen voor snelheids- of parkeerovertredingen in Spanje zijn best flink. De verkeersregels in Spanje komen op veel punten overeen met onze Nederlandse verkeersregels, maar er zijn ook verschillen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de maximumsnelheden binnen en buiten de bebouwde kom of de voorrangsregels op kruispunten.

Goed om rekening mee te houden: in sommige Spaanse (en Franse!) steden zijn vervuilende voertuigen niet toegestaan. In deze milieuzones is een milieusticker verplicht. Voor Nederlandse voertuigen is er geen Spaanse milieusticker verkrijgbaar en buitenlandse milieustickers – bijvoorbeeld uit Frankrijk of Duitsland – zijn niet overal geldig. Even opletten dus.

5. Tolheffing op de Franse en Spaanse wegen

In zowel Frankrijk als Spanje betaal je tolheffing op sommige wegen. Je kent ze ongetwijfeld. De bekende péage-poortjes in Frankrijk en de Spaanse ‘autopistas’. In autopistas in Spanje kennen een totale lengte van 3000 kilometer, dus hier valt ook aardig wat tol te betalen. De overige wegen in Spanje – ‘autovias’ – zijn vaak tolvrij.

Bekijk ook: Volg de herfst in Andalusië

Als je in het noordoosten de Frans-Spaanse grens passeert, rijd je de populaire route AP-7 op. Het tolbedrag dat je betaalt is niet voor elke auto hetzelfde, maar afhankelijk van de klasse waarin je voertuig valt. Grotere voertuigen meer dan twee assen of campers en caravans betalen meer dan normale personenauto’s.

Om weinig tijd te verliezen aan de diverse loketten onderweg, kun je overwegen een tolbadge aan te schaffen. Dat is een elektronisch kastje dat je in je auto achter de voorruit plakt. Deze is verkrijgbaar bij onder meer de ANWB. Voordeel van de tolbadge is dat je automatisch betaalt en niet meer achteraan hoeft te sluiten in de rij bij de tolpoorten.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje