Jerez de la Frontera

Deze landelijke stad in het zuidwesten van Andalusië lag vele jaren op de grens tussen de Moorse en de Christelijke wereld. Jerez de la Frontera wordt ook wel de sherry-stad genoemd vanwege de tientallen beroemde bodega’s die hier gevestigd zijn en zich bezighouden met de productie van sherrywijn.

De geschiedenis van de wijnproductie rond Jerez gaat terug tot de elfde eeuw voor Christus.  Het waren echter de Britten die de sherry rond de twaalfde eeuw op de wereldwijnkaart hebben gezet. Tegenwoordig produceren de bodega´s rond Jerez vooral fino. Een droge wijn van de palomino druif, die wordt gerijpt in eikenhouten vaten volgens de traditionele solera y criaderas methode. Nieuwsgierig naar dit vooral onder Spanjaarden populaire aperitief? Er zijn diverse bodega´s die een rondleiding met proeverij aanbieden, zoals Sandeman, Tío Pepe, Pedro Domecq of Gonzalez Byass.

Raspaarden

Daarnaast is Jerez de stad van de Andalusische raspaarden. Deze zijn in hun volle glorie te bewonderen in de Fundación Real Escuela Andaluza (del Arte Ecuestre), de beroemdste paardenrijschool van Europa. Er zijn dagelijks shows waar je kunt zien welke kunsten deze fiere paarden allemaal beheersen. Een andere plek voor paardenliefhebbers is de Yeguada de la Cartuja. En in het voorjaar natuurlijk de Feria del Caballo: de jaarfeesten die in Spanje altijd gepaard gaan met een kermis, maar waar ruiters te paard, flamencokleding en paardenkoetsen in optochten de boventoon voeren.

Stadspaleizen

In het centrum zie je nog veel stadspaleizen die een erfenis zijn van de feodale landadel die hier ooit heerste. Minder rooskleurig ziet het eruit in de zigeunerwijken rond de kerken Santiago en Miguel. Verken het centrum vanaf het Arenalplein, via het Alcázar naar de winkelstraten Calle de Lenceria en Calle Larga. Van een andere orde is het klokkenmuseum met ruim 300 verschillende klokken en horloges of het Formule 1 racecircuit even buiten de stad.

Inwoners van Jerez beschouwen hun stad, net als de Sevillanen, als herkomststad van de flamenco. Beroemde flamenco-sterren José Mercé en Lola Flores werden er geboren. Vlakbij Jerez ligt het prachtige witte dorp Arcos de la Frontera.