In de nacht van 23 op 24 juni is het feest op vrijwel alle Andalusische stranden. Het lijkt op een soort oud en nieuw viering, maar dan in de zomer. Feitelijik is de Noche de San Juan de Spaanse midzomernachtviering. Tegen het vallen van de avond gaan mensen massaal naar het strand om tot diep in de nacht te feesten.

vol strand san juan

Eten, drinken en dansen op het strand en bij het vuur

Vanaf een uur of negen stromen de stranden vol. Grote groepen mensen installeren zich bepakt en bezakt met koelboxen, drank, tafels en stoelen om tot in de vroege uurtjes van de volgende dag te eten, drinken en dansen. Dat dansen gebeurt vooral bij het kampvuur. Officieel zijn kampvuren maken en barbecueën verboden, maar op veel plaatsen wordt het oogluikend toegestaan. Zodra de vlammen een acceptabele hoogte bereiken, springen de moedigsten uit het gezelschap over het vuur. Je ziet het ook kinderen doen. Dit zou geluk brengen.

vuurwerk san juan

Geluk voor een jaar

Wees vlak voor middernacht niet verbaasd als je grote rijen mensen hand in hand of arm in arm achteruit de zee in ziet lopen. Soms hebben ze zelfs hun gewone kleren nog aan. Het verhaal gaat dat je dan bent verzekerd van geluk het komende jaar. Anderen beweren dat je er het jaar dat komt net zo jong uit blijft zien als op het moment dat je de zee in loopt. En dan zijn er nog veel mensen die voordat ze het water inlopen een wens doen. De heilige San Juan zal die dan in vervulling laten gaan.

Achtergrond van de viering van La Noche de San Juan

wens san juan

Officieel is de zomer al drie dagen van start, maar door de eeuwen heen is de midzomernachtviering in Spanje samengevallen met de Christelijke viering van San Juan Bautista. De vuren dienden oorspronkelijk om de zon voor de zomermaanden extra kracht te geven. Deze verliest vanaf de 21ste weer aan kracht als de dagen op het Noordelijk halfrond weer korter worden.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje