Hoe bestel je koffie in Malaga

9 tinten bruin

Hoe bestel je koffie in Malaga? Een kopje koffie bestellen in Malaga is niet zo makkelijk als je zou denken. Wat kan er nou zo moeilijk zijn aan het bestellen van een ¨bakkie leut¨ zou je zeggen. Luister en huiver.

De Malagueños hebben een eigen systeem van koffievarianten. Het is in Malaga de gewoonte om koffie te bestellen op basis van de hoeveelheid koffie, in een aantal gevallen aangelengd met melk. En iedere variant heeft zijn eigen naam. Zonder die namen wordt het lastig een goed kopje koffie te bestellen in Malaga. Weet wel dat dezelfde kopjes koffie in andere delen van Andalusië een hele andere naam kunnen hebben of zelfs niet bestaan!

Koffie bestellen in Malaga

Welke koffievarianten zijn er in Malaga?

  • SOLO: 100% koffie, geen melk.
  • LARGO: 80% koffie, 20% melk.
  • SEMI LARGO: 70% koffie, 30% melk.
  • SOLO CORTO: 60% koffie, geen melk.
  • MITAD: 50% koffie, 50% melk.
  • ENTRE CORTO: 40% koffie, 60% melk.
  • CORTO: 30% koffie, 70% melk.
  • SOMBRA: 20% koffie, 80% melk.
  • NUBE: 10% koffie, 90% melk.

Afbeelding koffievarianten Café Central Malaga

Hoe komt het dat er zoveel koffievarianten zijn in Malaga?

Bovengenoemde koffievarianten zijn onstaan in de jaren 50 in Café Central Malaga. De klanten van dit café wilden allemaal een ander soort koffie. De één wilde een vinger koffie, de andere twee vingers en de derde wilde een wolkje melk erbij en zo hadden alle klanten hun voorkeur voor een bepaald soort kop koffie.

De eigenaar van Café Central maakte een poster met alle verschillende kopjes koffie die hij kon maken. Dit overzicht maakte het hem makkelijk om de verschillende koffie´s te maken, en voor de klanten om de koffie´s te bestellen. Nadat hij 9 koffievarianten had, wilde hij een 10e variant om een ¨even¨ aantal koffie´s op het overzicht te hebben. Een ober van het café zei ¨No me lo ponga¨ dat zoiets als ¨Ik hoef niets¨ betekende. De eigenaar vond het een leuke grap en zo is de naam voor een 10e koffie op het overzicht gekomen.

Café Central is al jaar en dag een ontmoetingsplek in de stad Malaga, dus de ¨nieuwe¨ manier van koffie bestellen ging als een lopend vuurtje door stad en provincie. Café Central heeft tot vandaag de dag nog een overzicht van de te bestellen koffie´s als tegelafbeelding in hun café aan de muur hangen. Niet dat dit nog nodig is voor de Malagueños, want die weten niet beter.

Hoe drink jij je koffie graag en waar heb jij de lekkerste koffie in Malaga gedronken? Laat het ons weten in de reacties.

 

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje