Groene pracht in Finca la Concepción in Málaga

Ben je in Málaga-stad en wil je even het lawaai en de hitte ontvluchten, breng dan een bezoek aan Finca la Concepción. Deze botanische tuin ligt net buiten de stad en is ook bereikbaar per bus.

Het woord tuin dekt eigenlijk niet de lading van dit grote, weelderige en (sub)tropische bos dat de ’tuin van honderd kleuren groen’ als bijnaam heeft. Het is niet voor niets de belangrijkste botanische tuin van Spanje. Vanwege de enorme verscheidenheid aan bomen- en plantensoorten behoort Finca la Concepción zelfs tot de beste van heel Europa.

Honderden soorten afkomstig van vier continenten

bloemetjes

Je kunt er uren doorheen dwalen en genieten van Javaanse bamboe, Australische ficussen, Zuid-Afrikaanse paradijsvogels, een uitgebreide cactustuin of indrukwekkend hoge Norfolk Eiland Pijnbomen. En dat is slechts een kleine greep uit de in totaal bijna vijfduizend planten en bomen die bij vijfhonderd verschillende tropische en subtropische soorten horen en afkomstig zijn van vier continenten.

Wandelend door La Concepción zie je dat ook Malagueños hier komen om de hitte en drukte van de stad te ontvluchten. Ze nestelen zich comfortabel op een van de bankjes in de schaduw met een boek.

Finca la Concepción ingericht door markiezen van Loring

Málaga dankt deze oase aan de inspanningen van Amalia Heredia Livermore en Jorge Loring Oyarzábal, de markiezen van het huis Loring. Het erudiete koppel behoorde tot de meest vooraanstaande families in de bourgeoisie van Málaga in de tweede helft van de19e eeuw. Tijdens hun vele reizen raakte het stel geïnspireerd bij het zien van tal van botanische prachttuinen in Italië, Frankrijk, Engeland en Zwitserland. Zoiets wilden zij ook op hun hacienda in Málaga.

terras

En zo geschiedde. Amalia bracht naast de verfijnde botanische pracht ook een indrukwekkende archeologische collectie bijeen. Hiervan is nu alleen nog de Dorische tempel te bezichtigen. Andere stukken zie je in Museo de Málaga of zijn elders in Spanje ondergebracht. Amalia’s echtgenoot zorgde onder meer voor de bouw van de fraaie villa Casa Loring. Hier passeerden tal van nobele figuren uit de wereld van commercie, politiek, kunst en wetenschappen.

Van verwaarlozing nu geopend voor publiek

In 1911 werd La Concepción verkocht aan het Baskische echtpaar Echevarria-Echevarrieta. Na hun dood werd het nog tot 1963 verzorgd door een broer. Toen hij stierf, raakte het jarenlang met liefde verzorgde complex in verval, tot de gemeente het in 1990 aankocht en vier jaar later opende voor het publiek.

Daarom kan iedereen nu genieten van de rijke flora die is gelardeerd met fraaie fonteinen, gezellig klaterende watervalletjes, vijvers, bruggen, kassen en beelden. Er wordt in Jardin Botánico Finca la Concepción ook veel gedaan aan natuureducatie, tuinmannen worden er opgeleid en regelmatig zijn er activiteiten voor kinderen.prieel finca la concepcion

Bij het prieel dat uitkijkt over de stad, gaven al veel Malagueños het ja-woord en komen nog steeds verliefde stelletjes samen. Vlak bij de ingang ligt een bar met terras voor wat eenvoudige versnaperingen. In een klein winkeltje vind je botanische souvenirs.

Openingstijden

De botanische tuin is geopend van dinsdag t/m zondag van 9:30 – 20:30h (tot 30 september) en daarna tot 17:30h tot 31 maart. Op zondagmiddag is Finca la Concepción gratis te bezoeken.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje