Frigiliana: witte dorpsreus

Zo wit krijg je zelfs je was niet. Als er een wedstrijd zou zijn voor het witste pueblo blanco van Andalusië zou dit de ongekroonde winnaar zijn. De prijs voor het mooiste dorp van het land hebben ze trouwens al een paar keer in de wacht gesleept. We hebben het natuurlijk over Frigiliana.

Frigiliana ligt op 435 meter boven zeeniveau en kijkt uit over de Middellandse Zee. Het dorp strekt zich uit over Almijara gebergte waaraan het zijn spectaculaire uitzichten aan ontleent.

Voorbeelddorp

Het dorp stamt uit 1767 en is één van de best intact gebleven Moorse plaatsjes van Andalusië. Het Moorse erfgoed wordt weerspiegeld in de kronkelende en geplaveide straatjes, de muurdecoraties, de witgekalkte huizen met blauwe deuren en fleurige balkons. Het kleine oude centrum met z’n pittoreske straatjes is prachtig gerenoveerd, waarmee Frigiliana een toeristisch voorbeelddorp is geworden dat je om die reden eigenlijk zou moeten mijden. Toch is het er gemoedelijk, vrolijk en fleurig. En zijn er heel veel leuke terrasjes en restaurants die alleen al vanwege het uitzicht uitnodigen voor een bezoek.

Stroopfabriek

In cultuurhistorisch opzicht is de parochiekerk van San Antonio uit de zeventiende eeuw de moeite van een bezoek waard. Dat geldt ook voor de oude gemeentelijke graansilo uit 1767 in het oude dorpscentrum. De rietsuikerstroopfabriek in Renaissancestijl is de enige in Europa die nog actief is. Daarnaast zijn het archeologisch museum (met neolithische overblijfselen) en de botanische tuin de moeite van een bezoek waard. En het adembenemende uitzicht krijg je er gratis bij. Helemaal bovenin het dorp zijn ook nog de restanten van een middeleeuws fort, het Castillo de Lizar, te vinden.

Artistiek

Het stikt in Frigiliana van de leuke terrasjes en binnenplaatsen waar je iets kunt eten of drinken. In een van de vele –veelal door buitenlanders geëxploiteerde – galeries en cadeauwinkels kun je naar hartenlust je souvenirkast aanvullen met keramiek, houtsnijwerk, tegels of een leuk schilderij.

Van de traditionele streekgerechten is de in olijfolie gestoofde choto (jong geitenvlees) representatief. Drink er voor de smaak een glaasje lokale muskaatwijn bij (of er na). Verder staan er veel andere regionale gerechten op het menu zoals stoofschotels, gazpachuelo, ajoblanco, aubergines met rietsuikerstroop, mijas, vis en visspiesjes. Voor de meer internationaal georiënteerde bezoeker is er volop keuze aan restaurants.

Kalima

Frigiliana´s imago van witste dorp kreeg in 2022 een aardige knauw als gevolg van de kalima, de Sahara regen uit Noord-Afrika. De regen, vermengd met het fijne, leemachtige woestijnzand, hulde het dorp (net als een groot deel van Andalusië) in een nevel van stof en modder. Veel huizen waren zodanig aangetast dat ze alleen met een nieuwe lik verf konden worden hersteld. Onder aanvoering van de burgemeester gingen de bewoners massaal met bezem en verfkwast aan de slag en toverden hun dorp in no-time terug in haar onberispelijke witte staat.