Flamingo’s spotten in Andalusië

Roze zuurstokken in het zoutmeer

Je kunt in de autonome regio Andalusië in Zuid Spanje op twee plaatsen flamingo’s spotten. Eén plek is het Nationale Park Doñana in de provincies Huelva en Sevilla. De andere, waarover dit artikel gaat, ligt in de provincie Malaga in de gemeente Fuente de Piedra.

Laguna de Fuente de Piedra is een beschermd natuurreservaat en heeft het grootste zoutmeer van Spanje én heeft de grootste kolonie flamingo’s  van Europa!  Na een winterseizoen met veel regen kunnen hier wel 20.000 flamingo paren broeden.

Behalve flamingo’s vind je hier vele andere trek- en broedvogels en deze zijn makkelijk te observeren vanuit de vogelkijkhut rond het meer. Je ziet er strandplevieren, meerkoeten, lachsternen, kraanvogels, zwaluwen, meeuwen en nog veel meer vogelsoorten. Kortom het is een paradijs voor vogel- en natuurliefhebbers.  De lagune (2,5 km breed en 6,5 km lang) is het enige zoutmeer in Spanje dat ook ’s zomers – als het goed is – niet helemaal droogvalt.

Flamingos Fuente de Piedra

Fuente de Piedra heeft een bezoekerscentrum, er is een wandeltocht van ruim anderhalf uur langs het meer uitgezet met speciale uitkijkpunten om ongezien de vogels te observeren en je kunt er ook fietsen huren. Een idee is met de auto rond het meer rijden en door de olijvenboomgaarden naar het meer te wandelen, waar je van diverse hoge uitkijkpunten goed zicht kan hebben.

Logeren kun je in de buurt van Antequera doen. Bijvoorbeeld in in de prachtige Parador de Antequera of in B&B Casa Rural Aire. Malaga stad heeft ook een ruime keuze uit hotels, B&B´s en appartementen. Waar kies jij voor?

Let erop dat het in wintermaanden koud kan zijn en zeer hard kan waaien. Er zijn verschillende goede maanden om de flamingo’s te bekijken. De flamingo’s komen aan in januari en februari,  gaan broeden en de kuikens worden in april en mei geboren. De vogels blijven tot augustus. Vaak is de stand van het water daarna erg laag. De vogels vinden onvoldoende eten en moeten hun heil elders zoeken.

Neem wel verrekijker mee want ze kunnen ver in het meer zitten.

Vliegende flamingos

 

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje