Zinderende Flamenco in Andalusië

Zang, dans en virtuoos gitaarspel

Flamenco in Andalusië, is een must-see dansspektakel als je daar op vakantie bent! Flamenco is de verpersoonlijking van de Spaanse cultuur en dan vooral die van de provincie Andalusië. Met prachtige jurken, castagnetten, Spaanse gitaar en de nodige rauwe passie wordt er vol overgave gezongen, geklapt en gedanst.

Flamencodanseres in Andalusi

Smeltkroes van culturen

De oorsprong van de flamenco is niet helemaal duidelijk. De muziek kwam halverwege de 18e eeuw op onder de zigeunergemeenschap in Andalusië rond de steden Sevilla, Cadiz en Jerez de la Frontera. De flamenco heeft overeenkomsten met Indiase, Arabische en Joodse muziek en zang en daarbij bevat het ook elementen byzantijns-christelijk religieuze muziek en regionale Spaanse volksmuziek. Deze smeltkroes van muzieksoorten versterkt het vermoeden dat de zigeuners eeuwen eerder vanuit Voor-Indië via het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Spanje zijn geëmigreerd.

Flamenco danseres in Andalusië

Omdat Flamenco door de jaren heen is beïnvloed door al deze volken en culturen, is het lastig  om te zeggen dat de Flamenco uit één oorsprong en door één volk is ontstaan. De meest bekende en waarschijnlijk ook de meest verifieerbare oorsprong van de hedendaagse Flamenco is toch wel haar connectie met de zigeunercultuur in Andalusië.

Wil je graag boeken lezen die te maken hebben met de Flamenco? Er zijn diverse boeken te bestellen bij Bol.com, zoals Duende van Ivo Hermans, Pel mijn liefde van Ana Castillo of bekijk het spetterend eerbetoon Flamenco, Flamenco van Carlos Saura op dvd. Ook prachtig is het boek Solo van de Nederlandse Luna Zegers die haar hart verloor aan de Flamenco en als eerste buitenlander ooit afstudeerde aan het prestigieuze conservatorium van Barcelona!

Eén van de eerste Flamenco‘s is afkomstig uit het werk van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur,  Miguel de Cervantes. In zijn voorstelling La Gitanilla uit 1613 voerde hij een Flamenco op met in de hoofdrol een mannelijke en vrouwelijke zigeuner. Dit is dé reden waarom de Flamenco vandaag de dag wordt gezien als een zigeunerdans. Flamenco is niet alleen een traditie of cultureel, het is voor veel Andalusiërs een levensstijl geworden. Sinds 2010 staat de flamenco muziek op Unesco lijst van het cultureel Werelderfgoed.

Flamenco shoes op tableo

Flamencovoorstellingen

Er zijn diverse soorten flamencovoorstellingen. De modernere versie kun je regelmatig in grote theaters zien, zoals de dansvoorstellingen van de wereldberoemde bailaora uit Cadiz, Sara Baras. Als je in een stad bent waar zij optreedt, dan mag je deze voorstelling echt niet missen! Ze tapt met haar flamencoschoenen sneller op de vloer dan een specht op een boom!


Op een Feria kun je de flamenco goed bekijken en beluisteren. Bijvoorbeeld tijdens de Feria de Abril de Sevilla kun je de prachtige Sevillanas – de flamenco versie van de stad Sevilla – van heel dichtbij bekijken. Het Feria seizoen begint in april, met als aftrap de bovengenoemde Feria de Abril de Sevilla, en duurt tot oktober. Tijdens dit feestseizoen kun je overal in Andalusië genieten van dansende mannen, vrouwen en kinderen, die in prachtige kleding de Flamenco vertonen op de feria van hun stad of dorp.

Wil je meer te weten komen over geschiedenis en stijl van de flamenco? Dan is een bezoekje aan de musea Museo del Baile in Sevilla of het Museo de Arte Flamenco de la Pena Juan Breva in Malaga zeker een aanrader!

De meer traditionele flamenco kun je in de flamenco bars en de zogehete tablaos en peñas meemaken. Wil je graag een flamencoshow meemaken tijdens je vakantie in Andalusië? Dat kan natuurlijk! Hieronder hebben we enkele favorieten voor je opgeschreven.

Sevilla: Tablao Flamenco Los Gallos is één van de oudste en bekendste tablaos van Spanje. In deze gelegenheid kun je een geweldige flamenco show meemaken en via onze partner Ticketbar kun je vanuit je luie stoel thuis alvast een kaartje kopen. Klik hier om veilig kaartjes online te bestellen.

Malaga: Een goede keuze in Malaga is Kelipe Centro de Arte Flamenco.

Granada: In de authentieke ¨grotten¨ Cueva de Rocio en Cueva Maria la Canastera kun je in Granada flamenco meemaken. Onze partner Ticketbar organiseert bij laatstgenoemde een spectaculaire flamencoshow inclusief diner, in combinatie met een bezoek aan het Alhambra. Je kunt hier veilig kaartjes online bestellen.

Heb jij al eens zo´n zinderende flamenco show meegemaakt?

 

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje