Feria del Caballo in Jerez

Het Paardenfeest in de provincie Cadiz

Ieder jaar in mei vindt in Jerez de la Frontera de Feria del Caballo plaats. Op het feestterrein van deze stad in de provincie Cádiz, wordt er een week lang geflaneerd, gefeest, gedronken, gegeten en natuurlijk de Sevillianas gedanst. Je kunt er genieten van prachtige Flamenco voorstellingen en diverse paardenwedstrijden.

Het levendige Jerez de la Frontera staat bekend als de “sherry hoofdstad”. Alle grote en bekende sherrybodega’s zoals Sandeman, Osborne  en Gonzalez Byass zijn hier gevestigd.  Niet zo gek, want Jerez heeft een drieduizend jaar oude wijngeschiedenis. De sherry vloeit dan ook rijkelijk tijdens deze feestweek waarin paarden de hoofdrol spelen.

Feria de Caballo Paardenrijtuigjes

Al meer dan 40 jaar is hier de Koninklijke Andalusische Rijschool gevestigd. Tijdens de feria zijn er de hele week activiteiten rond en met paarden, zoals dressuur en polo, maar het hoogtepunt  is de parade van de paardenkoetsjes, de enganches. Iedere middag wordt er van 13:00 tot 19:00 uur in traditionele outfits op prachtige paarden en de enganches geparadeerd.

Vuurwerk

Net zoals bij andere grote ferias in Andalusië wordt ook de Feria del Caballo  officieel geopend met het ontsteken van de feestverlichting, El Alumbrado (de verlichting). Dit gebeurt meestal rond een uur of tien ’s avonds. Er wordt op dat moment ook vuurwerk afgestoken en dat is het startschot om te feesten tot in de kleine uurtjes.

Fijne logeeradresjes in Jerez de la Frontera? Het ****Hotel Jerez & Spa ligt iets buiten het centrum van de stad richting het feriaterrein. Niets fijner dan bijkomen van de Feria de Caballo in een spa?!  Wil je liever iets goedkopers? Kijk eens naar Hotel Jeys Jerez. Dit goed verzorgde hotel in de stad heeft een klein zwembad en ligt op op 8 minuten lopen van de wijnkelders van Gonzalez Byass. Sherryproeverijen here we come! Kijk hier voor meer accommodatie in Jerez de la Frontera.

Wanneer?

De Feria del Caballo in Jerez de la Frontera wordt altijd net ná de Feria de Abril in Sevilla en vóór de Romeria del Rocio in de provincie Huelva gehouden. Tijdens de feria is er ook een grote feestelijke kermis op het terrein.

Feria de Jerez
Foto credit: Dominic Alves - Flickr

Feesttenten

Op het feriaterrein staan zo’n 200 casetas (feesttenten). Ze zijn allemaal anders zijn qua aankleding en aanbod omdat ze van verschillende verenigingen of bedrijven zijn. Anders dan tijdens de Feria de Abril in Sevilla, zijn de casetas van de Feria del Caballo toegankelijk voor iedereen. Een unieke kans om eens een kijkje te nemen!

In de casetas is het een feest van jewelste. Er is een overvloed aan drank (sherry!) en eten. De bekende Pescaito Frito (allerlei soorten gefrituurde vis), knapperigeTortillitas de Camarones de Cádiz (gefrituurde garnalenpannekoekjes), Rabo de Toro gerechten en stoofschotels zijn niet te versmaden. Naast bier en allerhande sherrys,  is rebujito  – een mix van sherry met 7-Up – een populair drankje tijdens de feestweek.

Pescaito frito en Rebujito

De Feria del Caballo in Jerez de la Frontera wordt afgesloten met traditionele stierengevechten.

Het is moeilijk om in de buurt van het feriaterrein Parque Gonzalez Hontoria een parkeerplaats vinden  Reserveer je logeerplek in de stad op tijd of boek iets een stukje buiten de stad. Tijdens deze feestweek is het drukker dan normaal en zijn de accommodaties duurder.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje