De bekendste stier ter wereld

Een Spaans icoon

Wie in Andalusië met de auto onderweg is, komt het langs de snelweg overal tegen: het reusachtige silhouet  van  een ijzeren stier. Dit jaar bestaat de beroemde Osborne-stier 65 jaar, een Spaans icoon.  Sherryproducent Osborne gaf Manolo Prieto in 1956 de opdracht voor het ontwerp van El Toro de Osborne. Hoezeer de Spanjaarden zich in de loop der jaren met de Osborne-stier hadden vereenzelvigd, bleek in 1988. In dat jaar verbood  de Spaanse overheid alle wegreclame en wilde de stieren ontmantelen. Die beslissing leidde zo ongeveer tot een nationale volksopstand.

De bekende Osborne-stier langs de A-45 nabij Casabermeja (Málaga)

Reddingsactie

Petities werden uitgedeeld, televisiestations zonden speciale programma’s uit en een radiostation riep zelfs de Asociación para Salvar el Toro/Amigos de OSBORNE (stichting ter redding van de stier/vrienden van Osborne) in het leven. Nog datzelfde jaar verklaarde Andalusië de stier tot historisch ‘Andalusisch erfgoed’ en drie jaar later oordeelde het Spaanse gerechtshof dat de stier ‘een wezenlijk onderdeel van het Spaanse landschap’ is.

Onderhoud

Van de 500 oorspronkelijke stieren zijn er tegenwoordig nog  91 intact. Andalusië heeft met 23 stieren het grootste  aantal, gevolgd door Castilla y Léon met 14 stieren en 11 in Valencia. De stieren worden al 60 jaar onderhouden door dezelfde familie. De gebroeders Felix, Jesús en Pedro Tejada kennen de Spaanse wegenkaart zo ongeveer uit hun hoofd door de talloze reparaties die zij  de afgelopen decennia uitvoerden. Uit hoofde van de door hun vader, wijlen Felix Tejeda, opgerichte smederij,  reizen zij stad en land af. Roest, stormschade en vandalisme zijn hun grootste vijanden. De testikels van de stieren, met een diameter van 80 centimeter, worden het meest vernield. Ook het puntje van de staart is een populair mikpunt.

De Osborne stieren zijn 14 meter hoog en wegen 4.000 kilo. Ze waren oorspronkelijk  van hout, maar  ze werden in 1960 vervangen door metaal zodat ze beter bestand zijn tegen de weersomstandigheden.

Museum

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de stier richtte Osborne in 2017 een speciaal museum in met  unieke kunstwerken van beroemde kunstenaars zoals Salvador Dalí, Annie Lebovitz en Keith Haring. Het museum is ondergebracht in de Osborne Bodega in Puerto de Santa Maria in de provincie Cádiz.

Ter gelegenheid van de 65e verjaardag van de stier maakte de Spaanse kunstenaar Juan Diaz Faes in opdracht van Osborne een speciale jubileumuitvoering die iets kleiner is dan de oorspronkelijke stier.

Links: Osborne-stier van Keith Haring, daarnaast de jubileumuitvoering 
van Juan Diaz Faes.

Japan

In Spanje is El Toro de Osborne alom bekend, maar  ook internationaal geniet het Spaanse icoon  bekendheid. Zo staat er in Japan een billboard van de Osborne-stier en ook in de landschappen van Denemarken en Mexico .

 

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje