Rozijnen uit Malaga

95% van de rozijnen uit de provincie Malaga komen uit de Axarquia.

Rozijnen uit Malaga

Nog niet zo heel lang geleden was het gebied La Axarquia, ten oosten van de stad Malaga, nog relatief onbekend. Tegen de steile berghellingen rondom de witte dorpen groeien al eeuwenlang muskaatdruiven. Hiervan worden de beroemde rozijnen uit Malaga gemaakt die op hun beurt weer de basis vormen voor de zoete muskaatwijn Malaga Dulce.

Ambachtelijk product

De rozijn uit de Axarquia is een volledig met de hand verwerkt product. Ook het oogsten wordt met de hand gedaan. De hellingen waarop de druiven groeien zijn zo steil dat ze ontoegankelijk zijn voor machines. De plukkers leggen de geoogste druiventrossen voorzichtig in kratjes en brengen deze met  behulp van muildieren naar de paseros (rozijnenbedden).

Druivenoogst in de Axarquia, Malaga
Foto credit: Nito Salas

Vervolgens legt men de druiventrossen op rozijnenbedden in de zon te drogen. Je vindt deze paseros op diverse plekken in de Axarquia. Soms kun je het zoete muskaataroma van verre ruiken.  Het drogen vindt plaats in september omdat er dan weinig kans op regen is. Mocht het toch gaan regenen dan worden de rozijnenbedden afgedekt. Na ongeveer 20 tot 25 dagen onder de zon zijn de rozijnen klaar en knippen arbeiders ze los.

Rozijnen liggen te drogen in de Axarquia

In de dorpen waar dit gebeurt zie je dan mensen al kletsend voor hun huis de ‘pasas’ losknippen. Dit is een precies werkje waarvoor een speciale schaar nodig is. Vervolgens selecteren de arbeiders de rozijnen op kwaliteit en grootte. De verwerking van rozijnen concentreert zich in de Axarquia en vooral in de dorpen Arenas, El Borge, Almachar, Iznate, Moclinejo en Comares. De regio is goed voor 95% van de hoeveelheid rozijnen uit de hele provincie Malaga. De resterende 5% wordt in Manilva verwerkt.

Rozijnen losknippen
Foto credit: Agro Magazine

Culinair gebruik

Je kunt de Pasas de Malaga kopen bij de versmarkt Mercado de Atarazanas in Malaga, net als de zoete Malaga wijn. De grote rozijnen zijn heerlijk zoet en daarbij ook nog eens gezond. Je kunt ze als snack uit het vuistje eten of verwerken in gerechten. Ze worden niet alleen toegevoegd aan zoete gerechten zoals gebak en het bekende Malaga-ijs, maar ook aan hartige gerechten zoals ‘Solomillo de cerdo al Pedro Jiménez con pasas y piñones’ (varkenshaasje met Pedro Jimenez en rozijnen en pijnboompitten).

Voor de verwerking van de rozijnen gebruikt men nog steeds een eeuwenoude ambachtelijke techniek. Met deze traditie wordt erosie van de grond tegengegaan. Ook helpt deze het ecosysteem in stand te houden. Mede hierom heeft de ‘Pasa de Malaga’ in 2017 het rode zegel ontvangen van Beschermde Oorsprongsbenaming van de Europese Unie – D.O. in het Spaans.

Rozijnen liggen te drogen in de Axarquia

Rozijnenroute

Wil je meer te weten komen over dit mooie product dan kun je een leuke route volgen. Als je de tocht in september maakt, kun je de rozijnen zien liggen in hun paseros. De Ruta de la Pasa is 62 kilometer lang en voert je niet alleen langs de prachtige dorpen Totalan, Comares, Cutar, El Borge, Almachar en Moclinejo, maar ook door een adembenemende omgeving.

Rozijnenroute kaart Axarquia

In september worden in de dorpen El Borge, Moclinejo en Vinuela gastronomische festivals gehouden ter ere van de rozijnen uit Axarquia.

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

Booking.com
ReizenReizen

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Deze handige inzoombare Google Maps-kaart van heel Andalusië is superhandig ter inspiratie voor je vakantie of stedentrip!

Vlucht vertraagd?