Covid-vrij reizen in rustig Andalusië

De Nederlandse gezondheidsautoriteiten raden buitenlandse vakanties tot 15 april af. Naar verwachting zijn begin juli alle Nederlandse volwassenen gevaccineerd met in elk geval één prik. Ook in Spanje wordt volop gevaccineerd en getest; het perspectief verbetert!  Omdat het hier nog altijd gaat om een dringend advies en geen reisverbod, besluiten hier en daar toch mensen op reis te gaan naar bij voorkeur rustige gebieden om covid-vrij te kunnen reizen. Andalusië kent niet alleen talloze mooie plaatsen en bezienswaardigheden, maar biedt ook een schitterend achterland, vol pittoreske witte dorpen en prachtige natuur.

Rust en ruimte in het binnenland

De provincies Jaén, Cordoba en Granada zijn misschien wat minder bekend dan Málaga en Sevilla, maar zeker de moeite waard. Hier liggen prachtige pueblos blancos, omringd door natuurgebieden. Ze vormen een ideale bestemming voor wie in tijden van corona, waarin reizen nog beperkt is toegestaan, het ultieme Spanje gevoel op een veilige manier wil ervaren. Vijf ideale bestemmingen voor covid-vrij reizen zijn:

Baños de la Encina & Sierra Morena

Een van de best bewaarde kastelen uit de tijd van Al-Andalus is het Moorse kasteel van Baños de Encina. Indrukwekkend op alle fronten! Maar er is meer te zien; bijvoorbeeld de 15e-eeuwse kerk San Mateo en een oude graanmolen. Het dorp ligt tegen de bergen van de Sierra Morena, met prachtige wandel- en fietsroutes.

 

 

Segura de la Sierra  & Sierra de Cazorla, Segura y las Villa 

Het Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y las Villas staat bekend om de ruige rotsformaties en indrukwekkende watervallen, de vele vogels en het wild. Het park bestaat uit drie gedeelten, waarvan Sierra de Cazorla het meest bekend is. Wie net iets meer rust wil kiest de stillere en ongereptere Sierra Segura als uitvalsbasis. Ten noorden van het park slingert het dorpje Segura de la Sierra zich heel schilderachtig om een heuveltop, met bovenop een Moors kasteel.

Valle de L’Ecrin & Sierras de Tejeda 

De Valle de Lecrín ligt tussen de Sierras de Tejeda en wordt ook wel de Vallei van Geluk genoemd. Het dal ligt in de provincie Granada, tussen de Sierras de Tejeda, een natuurgebied vol steile rotshellingen bedekt met dennen, spitse bergkammen, diepe ravijnen en woeste bergbeken en olijfgaarden. De natuur is er spectaculair en perfect voor een indrukwekkende wandel- of fietsroute. De witte dorpjes in het gebied, zoals El Padul en Durcal hebben hun Moorse karakter bewaard en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Bubíon & las Alpujarras 

Halverwege tussen Capileira en Pampaneira in de Poqueirakloof ligt het slaperige dorpje Bubíon, met witte huisjes, smalle straten, kleurrijke bloemengevels en opvallende schoorstenen. PampaneiraVanuit het dorp, dat in de Alpujarras ligt, heb je een prachtig uitzicht op de -vaak besneeuwde – toppen van de Sierra Nevada. Bubíon is een goede uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers.

Iznájar  & Sierra Subeticas 

Iznájar ligt centraal in de regio van Andalusië, in de provincie Cordoba. Het typisch witte dorpje Iznájar ligt middenin de olijfboomgaarden aan het stuwmeer. In het dorp vind je het Castillo de Iznájar,  de mooie Iglesia parroquial de Santiago en de Torre de San Rafael. Het uitzicht op de omgeving is prachtig: met zacht glooiende heuvels, het reusachtige blauwe meer en de donkergroene olijfbomen. Het witte dorp grenst aan het uitgestrekte natuurpark La Subbética.

COVID-vrij reizen

Wie Spanje per vliegtuig of boot binnenkomt is verplicht om een negatieve coronatest van maximaal 72 uur oud te tonen. Verder moet iedereen, ook kinderen van af 6 jaar, vooraf een digitaal gezondheidsformulier invullen.

Waar testen voor vertrek?

Voor testen vlak voor vertrek per vliegtuig kun je terecht bij de Spoedteststraat op Schiphol. Hier worden PCR-tests en sneltests afgenomen en ontvang je dezelfde dag nog de uitslag. De testlocatie bij het vliegveld van Amsterdam (een andere is bij Utrecht in Bunnik) is 7 dagen per week 12 uur par dag geopend. De Spoedteststraat ligt op 5 minuten van vertrekhal 1 en biedt parkeergelegenheid zodat je even je auto kunt laten staan. De teststraat is erop gericht de veiligheid zo hoog mogelijk te houden en alle risico’s op mogelijke besmettingen uit te bannen. De gebruikte tests zijn van de hoogste kwaliteit en alle protocollen worden gevolgd. De uitslag wordt je toegestuurd via een beveiligde verbinding per email. Dit is tevens je reiscertificaat in het Nederlands, Duits of Engels.

Terug naar Nederland

Als je toch besluit op reis te gaan, houd er rekening mee  dat je bij terugkeer uit Spanje in Nederland in thuisquarantaine moet, ook als je gevaccineerd bent. Vanaf dag 5 kan een test worden afgenomen bij de GGD. Als die negatief is, dan komt er een einde aan de quarantaine. In Spanje kun je ook een sneltest laten uitvoeren in de buurt van een luchthaven.

(i.o.v Spoedteststraat.nl)

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje