Churros!

Heerlijke ribbelige zoete deegstengels met dikke chocola

´s Ochtends komt de geur je al tegemoet als je door de straten van Malaga loopt. Vooral tijdens de koudere wintermaanden zitten de zogenaamde churrerías stampvol met mensen die zich willen warmen aan een stomende mitad of café con leche met daarbij een portie churros.

De hele dag

Churros zijn voor de Spanjaarden een echte lekkernij. Het zijn echte zoetekauwen die Spanjaarden en je kunt het zo gek niet verzinnen, op ieder uur van de dag kun je ze churros zien eten. Het begint al tijdens het ontbijt met koffie, maar ook tijdens de merienda (tussendoor) zie je moeders met kinderen de zoete deegstengels verorberen. En niet te vergeten na een avondje stappen. Gezellig de avond nog even doornemen in een churrería onder het genot van enkele raciones (porties) die je in dikke chocola doopt. Traditioneel worden de porties lekker knapperig op metalen dienblaadjes geserveerd. De churrerias doen´s ochtends als eerste hun deuren open en ze sluiten vaak als laatste.

Churros!

In sommige provincies hanteren ze soms andere namen voor de zoete deegstengels. Zo worden ze in Malaga tejeringos genoemd, in Cordoba jeringos,  in Sevilla calentitos en  vroeger in Jaen tallos. Maar het woord churros begrijpen ze overal.

La Valle Churros

Op de foto hierboven zie je het apparaat waarin het churrodeeg  in de olie wordt gespoten. Omdat het apparaat lijkt op een injectiespuit (jeringa) worden de churros ook wel  tejeringos of jeringos genoemd.

Schapen

Het is niet geheel duidelijk waar de naam churro  vandaan komt. Er wordt beweerd dat Spaanse schaapherders het ooit zo hebben genoemd omdat de hoorns van hun Churra schapen daar op leken. Misschien zit er een kern van waarheid in, want er bestaat een schapenras dat Navajo-Churro heet en een afstammeling is van eerder genoemd ras. De hoorns van deze schapen lijken inderdaad een beetje op de gefrituurde deegstengels. 😉

Probeer eens een portie churros in Malaga bij Casa Aranda, één van de populairste churrerías van de stad. Bij La Valle Churros kunnen ze er ook wat van. Het is altijd afgeladen met churro fans bij het bekende Cafe Futbol en Churrería Cafeteria Alhambra in Granada. In Sevilla kun je heerlijke calentitos eten bij Churrería Hermanos García.

Waar heb jij de lekkerste churros van Andalusië gegeten? Vertel het ons in de reacties hieronder!

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje