Het grote spektakel Carnaval in Cadiz

Het grootste spektakel van Cadiz

Jaarlijks in februari barst het grootste carnavalsfeest van Andalusië weer los: Carnaval in Cadiz! Het oude stadscentrum van Cadiz is dan overvol met carnavalstoeten, concerten en zangcompetities. Levendig, kleurrijk en allemaal ‘shiny happy people’, dat is hoe je dit feest het beste kunt omschrijven. De inwoners van Cadiz gaan tijdens dit dagenlange spektakel echt helemaal los! Ook in andere Andalusische steden en dorpen wordt carnaval gevierd. Het meest beroemd blijft echter wel het carnaval in Cadiz.

Carnaval in Cadiz

Gran Teatro Falla

Tijdens carnaval in Cadiz speelt het grote stadstheater Falla een belangrijke rol. Hier vindt de beroemde zangwedstrijd tussen de Chirigotas en Comparsas plaats. Het vormt daarom het zenuwcentrum van alle deelnemende zangroepen. Het prachtige gebouw is in Neo-Mudejar stijl gebouwd en is het hele jaar door een must-see.

Gran Teatro Fallo in Cadiz

De bovengenoemde zangcompetitie wordt georganiseerd door het Concurso Oficial de Agrupaciones Carnavalescas (COAC). Er komen duizenden bezoekers op deze voorstellingen van concurrerende zanggroepen af. Tijdens hun optredens steken ze vaak de draak met politici en andere bekende personen. Ook worden de meest komische zaken en flaters van het afgelopen jaar nog even doorgenomen.

Ook opvallend tijdens het carnaval in Cadiz is hoe men zich verkleed. Groepen vrienden of familie dragen allemaal dezelfde extravagante kleding met felle kleuren. Ze dragen dezelfde gekke hoge hoeden en zonnebrillen, makeup en jasjes.

Carnaval in Cadiz

De vijf soorten groepen:

Coros is de grootste groep van soms wel 40 of 50 personen. De helft hiervan bespeelt instrumenten en de andere helft neemt de zang voor zijn rekening.
Comparsas zijn serieuzere groepen die vaak ‘pasodobles’ zingen en bestaan uit vijftien personen die serieus en poëtisch over politieke onderwerpen zingen.
Chirigotas zijn het tegenovergestelde van de serieuze groepen en zingen hun liedjes op een grappige manier. De twaalf deelnemers krijgen vaak hun publiek aan het lachen.
Cuarteto is de modernste groep zangers en bestaat uit drie, vier of vijf personen. Samen produceren ze een mix van alle bovengenoemde stijlen.
Ilegales zijn groepen die bestaan uit vrienden of familie. Ze zingen niet officieel en treden huiten op straat op.

Meer dan honderd groepen doen mee aan deze wedstrijd maar uiteindelijk zijn er maar vier die doorgaan naar de finale. Het festijn is zo populair dat het vaak uitgezonden wordt op de nationale televisie.

Carnaval op straat

De carnavalssfeer op straat is fantastisch. Ieder jaar organiseert de gemeente samen met buurtverenigingen tijdens carnaval in Cadiz spectaculaire optochten. De hele stad en en omgeving lopen uit om ernaar te gaan kijken. Vooral kinderen genieten van de mooie en kleurrijk uitgedoste wagens en natuurlijk ook van het snoep dat naar het publiek wordt gegooid! 

Optocht tijdens carnaval in Cadiz

Eten

Wat eet je tijdens dit geweldige feest? Cadiz ligt aan zee dus je begrijpt dat het een mekka voor vis-, schelp-, en schaaldierfans is. Zoals de volgende gerechten:

  • Tortillitas de Camarones: (gefrituurde garnalen pannekoekjes) staan bovenaan de lijst. Gaditanos gebruiken hier hele kleine garnaaltjes voor die ze door een beslag roeren en frituren in olijfolie. Zalig!
  • Fritura: allerlei gefrituurde vis zoals boquerones (ansjovis), rosada (roodbaars) en calamares (inktvisringen).
  • Erizos de mar: zee-egel is nog zo’n typische specialiteit uit Cadiz en omgeving. Probeer het eens, de smaak is met niets anders te vergelijken!

Zee-egels eten

Het
carnaval in Cadiz wordt in 2023 gevierd van 16 tot 26 februari. Wil je carnaval in Cadiz vieren? Zorg dan dat je op tijd aanwezig bent. Ook accommodatie is snel volgeboekt, dus reserveer tijdig een leuk logeeradresje!

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje