Volg de herfst in Andalusië

Wanneer de meeste toeristen Andalusië hebben verlaten in de nasleep van de hitte, begint het beste seizoen om deze Zuid-Spaanse regio te bezoeken. Beboste natuurgebieden trekken hun melancholische herfstoutfit aan zijn een must voor iedereen die van de herfst houdt.

Om van de pracht van kleuren te genieten, moet je ze wel weten te vinden. Een groot deel van Andalusië blijft eeuwig groen dankzij de vele soorten naald- en groenblijvende bomen. Daarom zetten we hier de vier mooiste gebieden op een rij waar je van herfstkleuren kunt genieten.

Sierra de Cazorla, Segura y las Villas

cazorla

Als je vanuit Jaén richting Cazorla rijdt, wordt het eentonige landschap met tientallen miljoenen olijfbomen in keurige rijen plotseling onderbroken door een bergketen die uit deze mar de olivos oprijst. Op zijn flanken ligt het dorp Cazorla, waaraan het grootste beschermde natuurgebied van Spanje zijn naam dankt.

In de Sierras de Cazorla, Segura y las Villas vind je ruige bergen, reflecterende meren en uitgestrekte bossen. Je ziet verschillende soorten eiken, esdoorns en kastanjes en houten blokhutten. In dorpen hangt zodra het kwik daalt de bedwelmende geur van houtkachels en hier en daar kom je groepen jabalís (wilde zwijnen) tegen die in de grond wroeten.

Het gebied met watervallen, stuwmeren, ruige rotsen en diepe kloven is een walhalla voor buitensportliefhebbers. De hoogste top van het park is Cerro Empanadas die tot 2.200 meter reikt. De mooiste wandel- en fietsroutes zijn overal, al is het park ook groot genoeg om met de auto te verkennen. Het kloppend hart van het park is het stadje Arroyo Frío. In Segura de la Sierra zijn Arabische baden en een kasteel uit de dertiende eeuw.

La Alpujarra

herfstkleuren

Op de zuidelijke flanken van de Sierra Nevada, de bergketen van Spanje met de hoogste toppen van het vasteland, ligt het gebied La Alpujarra. Vanwege de geïsoleerde ligging vormde dit het laatste toevluchtsoord van de Moren voordat ze uit Spanje werden verdreven.

De architectuur in de dorpen is nog steeds voornamelijk Berbers en kleine witgekalkte huisjes die aan elkaar zijn gebouwd, hebben platte leien daken met eigenzinnige schoorstenen. Het felle rood van de paprika’s die te drogen hangen sieren de witte gevels. Populieren die in de herfst van kleur veranderen in okergeel rijzen schilderachtig op tussen de indrukwekkende bergruggen.

Belangrijkste dorpen

De grootste stadjes zijn Lanjarón, bekend om zijn warmwaterbronnen en bijbehorende spa, en hippiemekka Órgiva, het bruisende centrum van de regio. De meest toeristische dorpjes zijn Pampaneira, Bubión en Capileira. Capileira vormt de toegangspoort tot de hoogste toppen van de Sierra Nevada, de Mulhacén (3.478m) en de Veleta (3.396m). Talloze wandelingen starten vanaf hier. In Trevélez, het hoogste dorp van Spanje op 1476 meter, wordt heerlijke jamón serrano gedroogd in de koele en gezonde berglucht.

Sulayr route

In de Alpujarras wandel je van dorp naar dorp zonder ooit asfalt op te gaan, de Europese wandelroute GR7 loopt er doorheen en boven de dorpen loopt de Sulayr route op gemiddeld tweeduizend meter hoogte. Deze cirkelvormige route leidt in 19 etappes rond het nationale park en is toegankelijk vanuit elk dorp in de Alpujarra.

Herfst in Sierra de Aracena

De geboorteplaats van het Iberische varken, waar de wereldberoemde ham pata negra of Jamón Ibérico de Bellota vandaan komt, bestaat uit een schilderachtig en bosrijk landschap van glooiende groene heuvels. In de Sierra de Aracena y Picos de Aroche vind je onopgesmukte pueblos blancos. Rondom middeleeuwse kerken en vaak onverharde wegen staan ​​kleine huisjes. Het enige geluid komt van de dorpsbar, waar je voor weinig geld heerlijk kunt eten.

kastanjes

Terwijl je hier over eeuwenoude paden door prachtig gekleurde eiken- en kastanjebossen loopt, zie je veel zwarte varkens. In de dehesas (weiden met kurk- en steeneiken) voeden deze Iberische varkens zich met kruiden, struiken en eikels, waardoor hun ham een ​​heerlijke, typische smaak krijgt.

Je komt langs kastelen, kerken en kloosters en overal proef je letterlijk en figuurlijk het plattelandsleven en de producten die ermee worden gemaakt. Hamfabrieken, kastanjeteelt en paddenstoelen vormen samen met de kurkproductie de belangrijkste inkomstenbronnen van dit gebied.

Aracena

Aracena is de drukste plaats in de omgeving. Hier liggen de beroemde grotten Gruta de las Maravillas. Vanuit het dorp Castaño del Robledo vertrekken tientallen wandel- en fietsroutes. Een ander zeer pittoresk dorpje is Linares de la Sierra. Dit was ooit de grootste plaats in het gebied, totdat de Engelsen de mijnen in het nabijgelegen Riotinto kwamen exploiteren. Het surrealistische landschap rond deze mijnen bestaat zelfs zonder bomen al uit prachtige herfstkleuren en is heel bijzonder om te bezoeken. In de dorpen Jabugo en El Repilado vind je zowat alle hamfabrieken in de omgeving.

Valle Genal in de Serrania de Ronda

valle genal

Deze lieflijke vallei met kleine witte dorpjes en voornamelijk begroeid met kastanjes en andere loofbomen ligt in de Serranía de Ronda. Helaas zijn enkele van de begroeide heuvels ten zuiden en gedeeltelijk ten noordoosten van Jubrique en Genalguacil in de Sierra Bermeja zwart geworden door de recente bosbranden. Toch zijn veel bomen in de andere delen van het gebied behouden gebleven om in de herfst nog het okerbos te vormen.

Daarnaast zullen de meer noordelijk gelegen dorpen nu extra blij zijn met elke bezoeker. De vallei waarin ze liggen, ​​kleurt in de herfst prachtig oranje dankzij de vele kastanjebomen die er groeien. Bezoek bijvoorbeeld het geheel blauw geschilderde dorpje Júzcar. In 2011 koos filmproducent Sony dit dorp uit om de film Smurfen 3D te promoten. Toen de 250 dorpelingen zich realiseerden dat de blauwe kleur veel extra bezoekers trok, besloten ze het ‘smurfendorp’ blauw te houden. Het is nu een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen.

kastanjehoofdstad

Niet alleen rond Júzcar kun je prachtige wandelingen maken. Ook rond alle dorpjes met opvallende namen als Parauta, Fajarán en Igualeja voeren routes je langs voornamelijk kastanjebomen. Jaarlijks wordt in dit gebied op 3.500 hectare 4 miljoen kilo kastanjes geoogst. Pujerra is de kastanjehoofdstad van het gebied. Restaurant Casa Benito serveert diverse gerechten met kastanjes, van hoofdmaaltijden, soepen tot desserts.

Igualeja

Een ander charmant dorpje om in de herfst te bezoeken is Igualeja met amper 800 inwoners. Hier kunt u genieten van gerechten met kastanjes in de restaurants El Perol en El Nacimiento. Vanaf Calle La Tetona start een wandelroute door een prachtig kastanjebos en met schitterende vergezichten over de omliggende heuvels. Met zijn talrijke grotten en kloven is Parauto een walhalla voor speleologen.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje