Wat te zien in Antequera en omgeving?

Antequera is een mooi uitgangspunt om een minder bekend deel en enkele bijzondere bezienswaardigheden van de provincie Málaga te ontdekken. Het stadje ligt aan de noordkant van de Montes de Málaga en kijkt uit over een eindeloze vlakte van typisch Andalusisch landschap én naar de Rots van de Geliefden, maar daarover later meer.

Antequera staat bekend als het stadje met de meeste kerken per hoofd van de bevolking van Spanje. Liefst 26 kerken en 7 kloosters hebben er hun thuis. Een ideaal begin voor een verkenning van de stad die gedeeltelijk op een heuvel ligt gedrapeerd is de Arco de los Gigantes, een imposante triomfboog uit de 16e eeuw. Hier overzie je heel Antequera en vlakbij liggen nog een paar andere historische juwelen. Hieronder de resten van de muren van het Alcazaba, de statige façade van het Real Colegiata de Santa María, resten van Romeinse baden uit de 1e eeuw en een goed bewaard gebleven Moorse Torre de Homenaje.

Op het nabijgelegen fraaie pleintje Plaza el Portichuelo staan eveneens twee bijzondere monumenten: de Capilla de la Virgen del Socorro met mooie booggewelven uit de 16e eeuw en de Iglesia de Santa María de Jesús, waaraan liefst een eeuw werd gebouwd.

De rots van de geliefden

rots van geliefden

Vanaf je startpunt heb je hem al zien liggen: de Peña de los Enamorados ofwel de Rots van de Geliefden. Vanwege de gelijkenis met het profiel van een indiaan die op zijn rug ligt, starend naar de hemel, noemen inwoners van Antequara en omgeving hem ook wel liefkozend El Indio. De rots is via een tragische legende over een onmogelijke liefde onlosmakelijk met Antequera verbonden. Het betrof de liefde tussen de dochter van een rijke Moorse edelman en een christelijke jongen die als slaaf voor de familie werkte. Toen hun liefde werd ontdekt, sloeg het stel op de vlucht. Ze belandden bij de rots, klommen naar boven in de hoop hun belagers van zich af te schudden. Die hoop bleek ijdel en volledig in het nauw gedreven sprong het koppel in een eeuwige omhelzing de diepte in. De rots vormt nu een klein natuurgebied waar je ook kunt wandelen.

Fuente de Piedra

fuente de piedra

Misschien heb je het wel eens zien liggen vanuit je vliegtuig als je Málaga naderde: een enorme roze-witte vlakte. Dit is de lagune Fuente de Piedra, genoemd naar het dorpje waar het te vinden is, het enige zoutmeer in Spanje dat niet geheel opdroogt. Vrijwel elk jaar komt een van de grootste flamingo-kolonies van Europa zich hier voortplanten. In het bezoekerscentrum – 20 minuten rijden van Antequera – krijg je uitleg over de flamingo’s en andere bijzondere vogelsoorten die je hier kunt zien. Een korte wandelroute leidt je naar 3 uitkijkpunten waar je de vogels ongemerkt kunt bekijken en fotograferen. Als je flamingo’s wilt zien, kun je het beste een bezoekje brengen tussen april en oktober. Vergeet je verrekijker niet!

Dolmens van Antequera

Dolmens van Antequera

Sinds 2016 zijn ze bijgeschreven op de lijst met werelderfgoed van Unesco. De prehistorische grafmonumenten in Antequera worden door experts de best bewaard gebleven overblijfselen uit het megalithische tijdperk in heel Europa genoemd. Als dat geen aanbeveling is om ze met een bezoekje te vereren. Ze zijn gemaakt van grote verticale rotsblokken met daarop andere grote stenen die als dak fungeren. Het waren collectieve graven. De dolmens Menga, Viera en Romeral stammen uit het bronzen tijdperk. Als je ze bekijkt, kun je niet anders dan je afvragen hoe het in vredesnaam mogelijk is geweest om de enorme stenen zonder technische hulpmiddelen als het wiel of de hijskraan in beweging te krijgen.

El Torcal de Antequera

Torcal Natuurpark

Bij het natuurpark El Torcal aangekomen zie je direct aan de enorme parkeerplaats en het interpretatiecentrum met restaurant hoe toeristisch het hier kan zijn. Het surrealistische natuurschoon dat je hier zult treffen, compenseert echter ruimschoots eventuele drukte. Via drie korte, duidelijk aangegeven routes kun je de stenen beelden gemaakt door moeder natuur en de verstrijkende tij bewonderen. Wandel vooral naar het uitkijkpunt om in de verte Málaga te zien liggen met daarachter de zee. Ook een aanrader is het symbool van El Torcal. Dat is de rots die El Tornillo wordt genoemd, vanwege zijn gelijkenis met een schroef. Negen enorme, platte stenen schijven lijken los op elkaar te liggen. El Torcal lijkt op een versteende stad vol ruïnes die nooit gebouwd zijn geweest.

Wolvenpark

Lobo Park Antequera

Vlakbij Antequera ligt het wolvenpark lobopark.com. De Duitse Daniel Weigend bestiert hier sinds 2004 een park van 42 hectare waar vier wolvenroedels leven. Daarnaast is er een kleine kinderboerderij en een bar met wat versnaperingen. Daniel is zelf ook een beetje een wolf. Hij liet zich zelfs ooit tot 200 keer toe aanvallen door het alfa-mannetje om in de roedel geaccepteerd te worden. Hij socialiseert de wolven vanaf hun geboorte, maar temt ze niet. Daarom krijg je in dit wolvenpark in Antequera de unieke gelegenheid om de normaal zo schuwe dieren hier in hun natuurlijke gedrag te zien. Als je geluk hebt, komt Daniel even naar buiten om een potje met de wolven te janken. Dat is heel indrukwekkend, want ze haken uiteindelijk allemaal aan.

Ezelopvang

Op een mooie, typisch Andalusische finca in Fuente de Piedra ligt het ezel-opvangpark El Refugio del Burrito. Hier worden verwaarloosde ezels uit heel Spanje en zelfs andere landen opgevangen, opgelapt en verzorgd. Een bezoek leert je meer over deze krachtige werkdieren. Je kunt er ook een ezel adopteren om het werk van de Engelse oprichters van dit park te steunen. Enkele ezels worden zelfs ingezet bij therapie met kinderen met gedragsproblematiek of speciale behoeften.

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje