Barbate: Tonijnhoofdstad van Spanje

Tonijn, torpedo’s van de Costa de la Luz


De badplaats Barbate aan de Costa de la Luz heeft niet alleen twee prachtige goudgele stranden, maar is ook gezegend met het natuurpark Parque Natural de la Breña y Marismas del Barbate. Deze trekpleisters zorgen voor hordes toeristen tijdens de zomermaanden.

Strand van Barbate Andalusië

De fantastische stranden en het natuurpark zijn echter niet het enige waar Barbate bekend om staat. Wie in Spanje Barbate zegt, zegt tonijn. En wat voor tonijn! De blauwvintonijn –  atún rojo salvaje zoals deze in Andalusië heet – is waar het hier allemaal om draait. In april, mei en juni wordt deze vis in Barbate en enkele andere kustplaatsen langs de Costa de la Luz op een duurzame manier gevangen volgens een eeuwenoude methode.

Tonijn kunst in Barbate

Almadraba

La Almadraba, zoals deze oude vistechniek heet, werd 3.000 jaar geleden door de Feniciërs uitgevonden. Het is de kunst om de netten precies daar te positioneren waar de tonijn vanuit de Atlantische Oceaan naar het warmere water van de Middellandse Zee zwemt. Vervolgens de tonijn door een doolhof van netten in een fuik naar de omringende vissersboten geleid.

Bekijk nu de goedkoopste vliegtickets bij World Ticket Center naar Malaga! Bij CarDelMar kun je de prijzen van huurauto’s vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste prijs hebt.Thumb up blauw

Het grote net wordt opgehaald, waarna de vissers met veel spektakel in het water springen om de gigantische tonijnen binnen te halen. Dit is niet ongevaarlijk want de tonijnen zijn soms wel 3 of meer meter lang en wegen soms meer dan 500 kilo! De vangst wordt daarna gesorteerd door ervaren Almadrabavissers.  Alleen de grote vissen zijn voor consumptie, de kleinere vissen gaan weer terug in zee. Op deze manier probeert men de visstand op peil te houden.

De eeuwenoude visserskunst la Almadraba

Mojama

De natuur voorziet deze badplaats nog van een ander ingrediënt voor een fantastisch tonijngerecht: zout. Van het zout dat gewonnen wordt in de omliggende zoutvlakten van Parque Natural de la Breña y Marismas, wordt mojama gemaakt. Deze door de wind gedroogde tonijn, wordt in dunne plakjes gesneden en besprenkeld met goede olijfolie in veel restaurants geserveerd.

Reserveer een leuk betaalbaar appartement pal aan zee zoals Playa Barbate of AReH. Wil je liever in een hotel logeren kijk dan eens naar Hotel Playa del Carmen. Wil je totale rust? Dan kunnen we je El Palomar de la Breña aanraden, deze gerestaureerde 18e-eeuwse boerderij ligt midden in het eerder genoemde natuurgebied Parque Natural de la Breña.

Naast gedroogde tonijn staan er natuurlijk ook andere tonijnspecialiteiten op de kaart, zoals de rauwe sashimi, of kort gebakken – a la plancha – op de hete plaat. Het neusje van de ¨zalm¨,  is het vettige buikstuk dat la ventresca genoemd wordt.

Tonijn gerechten bij El Campero in Barbate

El Campero

Veel restaurants langs de Costa de la Luz serveren deze heerlijke Almadrabatonijn. In Barbate zijn dit La Bocana, La Traiña en Taberna de Abelardo. Maar de topper onder de restaurants om te genieten van deze specialiteit is restaurant El Campero. Het is een modern restaurant met overdekt terras in het centrum van Barbate en het is beroemd in de hele provincie Cádiz  en ver daarbuiten. Wij kozen voor de Carpaccio de paladar con sorbete de lima y albahaca – Carpaccio van Almadrabatonijn met limoen- en basilicumsorbet – en Salmorejo de maiz con tacos de mojama – Gekoelde maissoep met stukjes gedroogde Almadrabatonijn – die echt zalig waren. Neem wel een goed gevulde portemonnee mee, want het is niet goedkoop.

Dames in flamencojurken in Barbate

Wedstrijd

Ieder jaar eind april begin mei wordt ter ere van de tonijn de Semana Gastronómica del Atún de Barbate gehouden. Tijdens dit vijf dagen durende gastronomisch feest strijden bars en restaurants om de eer voor de beste Almadrabatonijn-tapa. Er worden casetas (= feesttenten) opgezet waar tot in de kleine uurtjes wordt gedronken, gegeten, gedanst en feestgevierd. Ben je een foodie? Dan mag je dit feest zeker niet missen!

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Op deze inzoombare Google Maps-kaart vind je alle inspiratie voor je vakantie, rondreis of stedentrip in Andalusië!

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

ReizenReizen

NIEUWS UIT SPANJE

nieuws uit Spanje