Het is geen Sevilla of Granada, maar evengoed is een trip naar Almeria-stad is zeker de moeite waard. Na een bezoek aan het Alcazaba  weet je ook meteen waarom. Dit immense fort is na het Alhambra  namelijk het  grootste van heel Spanje.  Het torent hoog boven de stad uit en biedt een fantastisch uitzicht. Bezoek ook de bijbehorende, op die van het Alhambra geïnspireerde tuinen.  Vanaf de Muralla de Jairan, de lange oude vestingwal, kom je bij de Cerro de San Cristobal, waar een reusachtig marmeren Jezusbeeld prijkt. En als je even genoeg hebt van de stedelijke drukte, kom je tot rust  aan het strand of in de nabijgelegen natuur.

Uitzicht over de stad Almeria

Ligging

De naam Almeria is volgens overlevering afkomstig van het Moorse Al-Mariya, spiegel van de zee.  De stad ligt aan de Middellandse Zee, ten noordwesten van de stad ligt de Sierra Nevada , aan de andere kant hiervan ligt de stad Granada.

Geschiedenis

Almería is in de 10e eeuw gesticht door kalief Abderramán III als vestingstad. Ten tijde van de Moorse overheersing was Almería de belangrijkste havenplaats van het kalifaat Cordoba. De haven was van groot belang voor de handel. In 1489 kwam hieraan een einde, toen de katholieken onder Ferdinand van Aragón en Isabella van Castilië de stad veroverden op de Moren. In 1522 werd Almeria verwoest door een aardbeving.

 

Alcazaba Almeria Andalusië

Kathedraal

Als je vanaf  het Alcazaba naar de stad afzakt, kom je bij de Plaza de la Constitucion of Plaza Vieja. Tijdens de Moorse periode was hier de souk gevestigd, de Arabische markt. Het plein wordt tegenwoordig gedomineerd door het Monumento a los Mártiros de la Libertad. Het is een eerbetoon aan de vrijheidsstrijders die zich in 1812 uitspraken tegen de grondwet van koning Fernando VII en in hetzelfde jaar in opdracht van de koning werden doodgeschoten.

Even verderop vind je de kathedraal van Almeria , een in gotische en renaissance stijl bouwwerk dat als fort isgebouwd ter verdediging van piraten. Vanaf de kathedraal loop je door het oude centrum met een wirwar van leuke straatjes, winkeltjes en cafés. Rond de Paseo de Almeria (ook wel de Rambla genoemd) vind je de meeste winkels met (interationale) kledingwinkels, leuke lokale boetiekjes, schoenenwinkels, terrasjes en restaurantjes.  Aan het eind van deze 700 meter lange straat kom je op de centrale markt. Op werkdagen kun je er tot 14.00 uur verse producten zoals groenten en vis kunt kopen. De Calle de las Tiendas is een van de oudste winkelstraten van de stad in de voormalige Joodse wijk, met veel traditioneel handwerk zoals aardewerk en souvenirs.

kathedraal van Almeria

Gastronomie

Almeria werd in 2019 verkozen tot culinaire hoofdstad van Europa met de combinatie zee(vruchten), tapas en moestuin van Europa als basis ingrediënten. Bij Bar Puga kun je testen of dat imago nog steeds klopt, voor minder dan 2 euro bestel je er een wijntje of biertje met een gratis tapa.  Vanaf 8 euro bestel je een hele of medio racion (portie) gebakken of gegrilde (inkt)vis,  niertjes, slakken, jamon en nog veel meer.  Ook als je geen trekt hebt, moet je zeker even de sfeer proeven in dit bijzondere etablissement uit 1870. Vlak naast het marktplein, de Mercado Central,  zit  El Quinto Toro, een andere must-visit op je tapasroute. Niet zo ver daar vandaan kun je bij het hippe Tito´s beginnen met een cocktail en waterop je gemak iets kiezen uit de internationale kaart die voor ek wat wils biedt. Het populaire Jovellanos 16 serveert  tapas op een hoger niveau.  Restaurante-Teteria Almedina herinnert aan het Moorse verleden van Almeria en serveert heerlijke couscous, tajines en muntthee met zoete lekkernijen.  Aan zee, vlakbij het Museo Maritimo, vind je in de wijk EL Zapillo diverse goede vis- en tapasrestaurants.

Filmlocatie

Het Alcazaba  is ook bekend als decor van talloze films die hier zijn opgenomen, waaronder Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Mega Mindy en het Zwarte Kristal (2010) en het zesde seuzoen van Game of Thrones (2016).

Tip!

Voor de liefhebber is El Museo de la Guitarra Española ‘Antonio de Torres’ een bezoekje waard. Dit museum van de Spaanse gitaar is een tentoonstellingsruimte, informatiecentrum en werkplaats tegelijk. Je vindt er allerhande informatie over een van de populairste muziekinstrumenten ter wereld, waaronder een interactieve zaal waar bezoekers zelf gitaar kunnen spelen.

Higlights Almeria-stad

 • Alcazaba
 • Muralla de Jairan
 • Cable Inglés
 • Paseo Marítimo
 • La Rambla
 • Los Refugios (ondergronds gangenstelsel uit de tijd van de Spaanse Burgeroorlog)
 • Plaza de la Constitución
 • La casa del cine (filmmuseum, gevestigd in een villa waar John Lennon enige tijd verbleef en  Strawberry Fields Forever schreef)
 • El Paseo
 • Sala de Prehistoria (museum over de prehistorische tijd)
 • Sala de Historia Antigua (museum over de oudheid
 • Torre de los Espejos
 • Cabo de Gata